Witamy Ciebie Krzysztofie w na forum naszej dywizji

Krzyszrof napisał(a): Kilka razy logowałem się do sieci ale nikogo nie zastałem już myślałem że nikt nie gra (pewnie złe określenie bo nie oto tu chodzi) aż tu wczoraj eureka pełna kontrola spory ruch i to czego brakuje w samotnych lotach offline.
Wczoraj były tego 2 powody. Po pierwsze - mieliśmy zlot w EPKK i EPKT oraz drugi - Adam Paleczny zdawał egzamin na swój pierwszy rating kontrolerski na EPWA. Ponadto było parę zwykłych rezerwacji.
Przesiedziałem 2 godziny na lotnisku w Balicach przysłuchując się temu co się dzieje. Nie śmiałem się odezwać o locie nie wspomnę choć niektórzy podeszli do lotu beztrosko bez map, znajomości lotniska itp. I nie żebym robił z siebie speca bo jestem zielony jak trawa na wiosnę, ale słyszałem jakie to robi zamieszanie.
Bardzo dobrze że to rozumiesz. Nic nie przeszkadza i nie denerwuje kontrolera oraz innych pilotów bardziej niż "banda" nieogarniętych pilotów. Jednakże jeżeli porządnie się przygotujesz czytając checklisty dla nowego pilota i stronę dla początkujących na stronie pl vacc, naprawdę nie ma problemu by polecieć parę kręgów. Oczywiście jeżeli nie czujesz się na siłach, wybierz spokojniejszy dzień, kiedy kontroler wieżowy będzie miał więcej czasu na Ciebie. A ruch w Krakowie był wczoraj całkiem spory.
Pewnie jeszcze kilka godzin spędzę na lotnisku swoją C172 zanim ruszę w przestworza, zanotuje pytania bo po wczorajszym dniu mam już kilka, ale to temat na inną okazję.
Jeżeli chcesz polatać w spokojniejszy dzień z kontrolerem, upewnij się że danego dnia nie ma zlotu (nie ma baneru na stronie głównej, lub w kalendarzu na Vroute) oraz sprawdź rezerwację ATC na stronie Informacje->Rezerwacja ATC lub na stronie głównej (na dany dzień). Rezerwacje na niebiesko to treningi kontrolerów, tym lepiej jeżeli wtedy latasz bo pomagasz przyszłym kontrolerom w ich praktyce. A jeżeli masz pytania to pytaj się na forum śmiało, po to one jest
Pozdrawiam.