vroute Problem

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

vroute Problem

Postprzez sontador » Śr 15 wrz 2010, 7:46

Witam postanowiłem w tym tygodniu wykonać swój pierwszy lot w vatsim. Z racji tego że nigdy nie tworzyłem planów lotu, postanowiłem posłużyć się programem vroute. Na początku wybrałem miejsce startu czyli EPLL i miejsce docelowe EPKT. Tam wyskoczyły mi wszystkie dane na temat lotu i tu pojawia sie pytanie. Do SB w dziale route mam wklepać to co jest w vroute w kolumnie "route" czy z działu "Terminal Area Forecast (TAF)"? Może dla jasności podam co tam mam napisane:
Route: LDZ N133 JED
Terminal Area Forecast (TAF): TAF EPKT 220800Z 220803 2209/2218 32008KT 9999 SCT030 TEMPO 2209/2218 01012G24KT 4000 TSRA SCT010 BKN020CB

I jak możecie to oceńcie czy to dobra trasa :wink:

Aha jeszcze jedno w zakładce "EXPORT" w "Altitude" moge wybrać tylko poziom lotu od 160 do 190. Ale czy jest mozliwość abym leciał poniżej FL160?

Pozdrawiam
sontador
obserwator
obserwator
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr 15 wrz 2010, 6:56
Vatsim PID: 0

Re: vroute Problem

Postprzez kirow » Śr 15 wrz 2010, 8:00

1. TAF to PROGNOZA POGODY ! (BTW przed pierwszym lotem na vatsim naucz się to odczytywać)

2. Trasa jest dobra, bo jest na vroute. (...i znowu warto nauczyć się, jak się czyta te robaczki: LDZ N133 JED)

3. Poćwicz jeszcze offline - jeszcze chyba duuużo wiedzy Ci potrzeba.
Pozdrawiam
Boguś
kirow
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 505
Dołączył(a): Pn 09 cze 2008, 11:29
Lokalizacja: EPWR
Imię i Nazwisko: Bogusław Gągalski
Vatsim PID: 1059780

Re: vroute Problem

Postprzez Ducze » Śr 15 wrz 2010, 8:26

Ja proponuję zacząć od nauki podstaw oraz vroute. Nawet w wersji darmowej jest możliwość exportu planu lotu i wszystkich parametrów z vroute do SB.
Obrazek
Avatar użytkownika
Ducze
Kontroler PLVACC
 
Posty: 1067
Dołączył(a): So 27 mar 2010, 11:39
Lokalizacja: EPPO; 6nm NE from LAW
Imię i Nazwisko: Maciej Duczyński
Vatsim PID: 1143885

Re: vroute Problem

Postprzez Arteq » Śr 15 wrz 2010, 8:41

Nie ma sensu eksportować czegoś o czym nie ma się pojęcia, bo co mu z tego że wyeksportuje, skoro kompletnie nie rozrónia tras od prognoz pogody.

Vatsim za pare tygodni jak nie miesięcy, wcześniej grozi problemami, bo brak podstaw wyjdzie i będzie przeszkadzał.
"Rating jak i wstyd pozostaje dożywotnio" by Bobru
"Co nie zmienia faktu..." by Bobru
"....Panowie" - by RDB
Avatar użytkownika
Arteq
Kapitan
Kapitan
 
Posty: 3919
Dołączył(a): Wt 28 lis 2006, 13:08
Lokalizacja: EPBA
Imię i Nazwisko: Artur
Vatsim PID: 980067

Re: vroute Problem

Postprzez Aaben » Śr 15 wrz 2010, 8:43

Pierwszy pilot, który wykona on-line taką trasę:
Kod: Zaznacz cały
TAF EPKT 220800Z 220803 2209/2218 32008KT 9999 SCT030 TEMPO 2209/2218 01012G24KT 4000 TSRA SCT010 BKN020CB


Ma u mnie nagrodę-niespodziankę!
Avatar użytkownika
Aaben
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 3223
Dołączył(a): Pn 18 lut 2008, 13:35
Lokalizacja: EPBC
Vatsim PID: 1048484

Re: vroute Problem

Postprzez MarcinSz » Śr 15 wrz 2010, 8:44

Tak po pierwsze to zmień w vroute cykl AIRAC na aktualny (1009) i wtedy okaże się że zaproponowana przez Ciebie trasa jest nieprawidłowa. Była prawidłowa co prawda, ale jakieś 2 lata temu.
pozdrawiam, MarcinSz
-----
"EYVL_CTR: hey Warszawas, which of you is more northeastern than other?
EPWW_S_CTR: EPWW_N_CTR...currently offline"
MarcinSz
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1384
Dołączył(a): Cz 26 lut 2009, 21:56
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Marcin Szczygieł
Vatsim PID: 1099257

Re: vroute Problem

Postprzez Jarosław » Śr 15 wrz 2010, 19:38

Aaben napisał(a):Pierwszy pilot, który wykona on-line taką trasę:
Kod: Zaznacz cały
TAF EPKT 220800Z 220803 2209/2218 32008KT 9999 SCT030 TEMPO 2209/2218 01012G24KT 4000 TSRA SCT010 BKN020CB


Ma u mnie nagrodę-niespodziankę!


Ja mogę spróbować. Startujemy z EPKT dnia 22 o 8 UTC, w godzinach 9-18 lecimy kursem 320 z prędkością 8 kt, na wysokości 9999 (to chyba lot balonem), potem robimy dct na chmurę SCT, podkręcamy TEMPO do 24 kt, zniżamy do 4000, następnie directem w burzę, a lot kończymy na cumulonimbusie. Proste?
SP-DEL
Zapraszam na mój samolotowo-autobusowy kanał: http://www.youtube.com/user/DelfinoDelphis
oraz do naszej linii lotniczej: http://delfinsky.pl
Avatar użytkownika
Jarosław
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1468
Dołączył(a): Cz 07 cze 2007, 23:46
Lokalizacja: EPWA/EPGD
Vatsim PID: 978559

Re: vroute Problem

Postprzez Jaskier » Śr 15 wrz 2010, 19:43

To teraz spróbuje to wykonać online Jarosławie ;)

A swoją drogą nie mogę się wypowiedzieć na temat umiejętności autora topicu, gdyż sam jestem newbie mimo tych blisko 50 godzin, wiedzę nadal mam małą i muszę ją poszerzać.

Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Paweł
Avatar użytkownika
Jaskier
Steward
Steward
 
Posty: 162
Dołączył(a): Pn 19 kwi 2010, 21:42
Lokalizacja: Białystok
Imię i Nazwisko: Paweł Kaczmarski
Vatsim PID: 1152526

Re: vroute Problem

Postprzez Ducze » Śr 15 wrz 2010, 19:49

Jarku. wykonując lot zgodnie z Twoją interpretacją TAFu będziesz głównym faworytem do "Wirtualnej nagrody Darwina" ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Ducze
Kontroler PLVACC
 
Posty: 1067
Dołączył(a): So 27 mar 2010, 11:39
Lokalizacja: EPPO; 6nm NE from LAW
Imię i Nazwisko: Maciej Duczyński
Vatsim PID: 1143885

Re: vroute Problem

Postprzez luko » Pt 02 wrz 2011, 22:16

Czy Wy również macie problem z Vroute? Po uruchomieniu programu, nie mam widocznej żadnej kontroli, ani pilotów:

Obrazek

..tzn. jakiś pilot jest, ale stan w Vroute nie odzwierciedla tego co naprawdę dzieje się w sieci, ponieważ po zalogowaniu w FS na płycie Okęcia, jest dość spory ruch i parę pozycji ATC.

...podobnie, gdy uruchamiam VATSPY:

Obrazek

Co się dzieje z w/w programami?
Nie było mnie "w sieci" blisko 3 tyg., zmieniłem w międzyczasie miejsce zamieszkania i dostawcę Internetu, ale to chyba raczej nie miało wpływu...?
AsRock P67 Pro3 | i5 2500K 4.3GHz | 4 x 2GB RAM | Gigabyte GTX660 Ti OC 2GB | 2 x 1TB (SATAIII) | Windows 10 64-bit
FSX:SE, DX10SF, XClass World, FTX Global & VECTOR & OpenLC_EU & Trees HD, AS16 & ASCA, REX4, GSX, FSFX
luko
Steward
Steward
 
Posty: 362
Dołączył(a): Wt 28 lis 2006, 22:35
Lokalizacja: Pruszków
Imię i Nazwisko: Łukasz
Vatsim PID: 1059520

Re: vroute Problem

Postprzez PK » Pt 02 wrz 2011, 22:23

Już działa. Wyraźna awaria serwerów VS (zobacz licznik atc i pilotów na dole).

Piotr
PK
Pilot-emeryt :)
Pilot-emeryt :)
 
Posty: 5278
Dołączył(a): Wt 21 paź 2003, 17:21
Lokalizacja: Warszawa

Re: vroute Problem

Postprzez MarcinSz » Pt 02 wrz 2011, 22:24

Od dwóch dni serwery Vatsim szaleją ("due to maintenance/migration/whatever"), dotyka to większość dodatkowych programów wyciągających dane z sieci.
pozdrawiam, MarcinSz
-----
"EYVL_CTR: hey Warszawas, which of you is more northeastern than other?
EPWW_S_CTR: EPWW_N_CTR...currently offline"
MarcinSz
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1384
Dołączył(a): Cz 26 lut 2009, 21:56
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Marcin Szczygieł
Vatsim PID: 1099257

Re: vroute Problem

Postprzez luko » Pt 02 wrz 2011, 22:29

Rzeczywiście, teraz jest ok.
Czyli wina nie po mojej stronie :)
Dzięki za odpowiedzi.
Dobrej nocy.
AsRock P67 Pro3 | i5 2500K 4.3GHz | 4 x 2GB RAM | Gigabyte GTX660 Ti OC 2GB | 2 x 1TB (SATAIII) | Windows 10 64-bit
FSX:SE, DX10SF, XClass World, FTX Global & VECTOR & OpenLC_EU & Trees HD, AS16 & ASCA, REX4, GSX, FSFX
luko
Steward
Steward
 
Posty: 362
Dołączył(a): Wt 28 lis 2006, 22:35
Lokalizacja: Pruszków
Imię i Nazwisko: Łukasz
Vatsim PID: 1059520

Re: vroute Problem

Postprzez ThaweK » N 11 wrz 2011, 21:33

Tak po pierwsze to zmień w vroute cykl AIRAC na aktualny (1009) i wtedy okaże się że zaproponowana przez Ciebie trasa jest nieprawidłowa. Była prawidłowa co prawda, ale jakieś 2 lata temu.

AIRAC nie jest obowiązkowy.
Ma u mnie nagrodę-niespodziankę!

Ciekawe co to, zaryzykować próbę? :lol:

Jak już inni powiedzieli, potrenuj offline, ale tak porządnie, ze wszystkimi procedurami, briefingiem itp. Czego nie wiesz, najpierw sam staraj się znaleźć, dopiero potem pytaj np. tutaj.
ThaweK
Steward
Steward
 
Posty: 263
Dołączył(a): Pt 16 paź 2009, 16:45
Imię i Nazwisko: Mateusz Żymła
Vatsim PID: 1131338

Re: vroute Problem

Postprzez MarcinSz » N 11 wrz 2011, 21:35

Aleś wykopał zabytek sprzed roku...

Trasa prawidłowa w kontekście AIRAC 1009 jest wykonalna wg radionawigacji albo ze starym AIRACem. Sugestia zmiany w vroute miała na celu pokazanie jak wygląda aktualna prawidłowa trasa.
Ostatnio edytowano N 11 wrz 2011, 21:39 przez MarcinSz, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam, MarcinSz
-----
"EYVL_CTR: hey Warszawas, which of you is more northeastern than other?
EPWW_S_CTR: EPWW_N_CTR...currently offline"
MarcinSz
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1384
Dołączył(a): Cz 26 lut 2009, 21:56
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Marcin Szczygieł
Vatsim PID: 1099257

Re: vroute Problem

Postprzez Arteq » N 11 wrz 2011, 21:35

AIRAC nie jest obowiązkowy.



No właśnie chyba jest. NOTAM mówi:
EPWW A0158/11 AIRAC 1109 IS IN USE IN FIR WARSZAWA.
"Rating jak i wstyd pozostaje dożywotnio" by Bobru
"Co nie zmienia faktu..." by Bobru
"....Panowie" - by RDB
Avatar użytkownika
Arteq
Kapitan
Kapitan
 
Posty: 3919
Dołączył(a): Wt 28 lis 2006, 13:08
Lokalizacja: EPBA
Imię i Nazwisko: Artur
Vatsim PID: 980067

Re: vroute Problem

Postprzez luko » So 10 lis 2012, 20:48

Odświeżę nieco... ma ktoś pomysł co mogło się stać, że po uruchomieniu programu domyślnym krajem u mnie w vRoute jest Rosja, a nie Polska? Mam na myśli I. etap wyszukiwania trasy, czyli miejsce odlotu... domyślnie jest Europe/Russia.
Rosja, domyślnie jest także po kliknięciu w sekcję "online".
Spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem? Jest na to jakaś recepta?
AsRock P67 Pro3 | i5 2500K 4.3GHz | 4 x 2GB RAM | Gigabyte GTX660 Ti OC 2GB | 2 x 1TB (SATAIII) | Windows 10 64-bit
FSX:SE, DX10SF, XClass World, FTX Global & VECTOR & OpenLC_EU & Trees HD, AS16 & ASCA, REX4, GSX, FSFX
luko
Steward
Steward
 
Posty: 362
Dołączył(a): Wt 28 lis 2006, 22:35
Lokalizacja: Pruszków
Imię i Nazwisko: Łukasz
Vatsim PID: 1059520

Re: vroute Problem

Postprzez Adam U » Wt 27 sie 2013, 13:19

Witam,

Mam problem z Vroutem a mianowicie nie odświeża mi zawartości. Ostatni raz aktualizował mi się wczoraj o 8:55. Czyżby było to spowodowane jakąś awarią bądź naprawą na serwerach VS ? Może ktoś ma tak samo jak ja ?

Z góry dzięki :D
Avatar użytkownika
Adam U
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 168
Dołączył(a): N 06 sty 2013, 16:18
Lokalizacja: Ostrowiec Świętkorzyski
Imię i Nazwisko: Adam Urban
Vatsim PID: 1250517

Re: vroute Problem

Postprzez Michał Kot » Wt 27 sie 2013, 14:37

Awaria. Tak samo jak VATSINATOR i VATSPY.
Avatar użytkownika
Michał Kot
Kontroler PLVACC
 
Posty: 817
Dołączył(a): Cz 08 lis 2012, 22:55
Lokalizacja: Wilczanka/EPDE
Imię i Nazwisko: Michał Kot
Vatsim PID: 1187240

Re: vroute Problem

Postprzez Adam U » Wt 27 sie 2013, 15:19

Ok dzięki :D
Avatar użytkownika
Adam U
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 168
Dołączył(a): N 06 sty 2013, 16:18
Lokalizacja: Ostrowiec Świętkorzyski
Imię i Nazwisko: Adam Urban
Vatsim PID: 1250517

Następna strona

Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość