Callsign

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

Callsign

Postprzez milik » So 27 lis 2010, 10:26

Dwa pytania odnośnie callsign i języków:
1. Czy jeżeli mój callsign to SPMSF ( sierra papa mike sierra foxtrot) a kontroler kieruje do mnie informacje wywołując mnie SSF (sierra sierra foxtrot) to powinienem reagować? Dopuszczalny jest taki skrót? Nad Polską jest tak jak powinno być, ale np. nad Niemcami bardzo często obserwuje takie skracanie mojego callsignu.
2. Czy jeżeli w polu remarks w Squawbox wpiszę "call me Iceland Express", to ATC będzie mnie właśnie w ten sposób wywoływać? Jest to dopuszczalne? Dodam, że latam tylko samolotem w barwach właśnie Iceland Express.
Miały być dwa pytania, ale będzie i trzecie.
3. Jeżeli lecę zza granicy do EPKK, zauważyłem, że polskie ATC komunikuje się ze mną w języku angielskim np. mimo tego, że zgłoszę się po Polsku. Czy dobrym zwyczajem będzie podczas takich zagranicznych lotów prowadzenie rozmowy z polskim ATC właśnie po Angielsku, czy nie ma to większego znaczenia i zależy od humoru kontrolera?
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez milik » So 27 lis 2010, 11:04

Rozumiem, a jeśli już będę latał z ICAO Iceland Express to mogę wpisać "call me Iceland Express"? Czy to skomplikuje sprawę i lepiej zostać przy normalnym callsign? A pytam o to, bo widziałem, że czasem piloci wpisują "call me airchild itp".
Z tym komunikowaniem się to czasem baranieję, bo jak zgłaszam się po angielsku a ATC cały czas po Polsku to przecież nie będę jak osioł uparcie mówił w języku angielskim :) no ale to akurat nieduży problem :)
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez Mateusz Bucholski » So 27 lis 2010, 11:13

Widać tak kontrolerowi było wygodniej w tym przypadku lub z głowy mu wyleciało, że akurat Ty życzyłeś sobie PL.

Można dać krótką informację w remarks planu typu "Polish voice", ułatwi życie.
* [18:28:36] EVRR_CTR: I want to buy car tires , can you advise of internet shop, cheap in Poland ?
Mateusz Bucholski
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1764
Dołączył(a): So 27 wrz 2008, 15:40
Lokalizacja: Maastricht
Vatsim PID: 1023183

Re: Callsign

Postprzez milik » So 27 lis 2010, 11:17

Albo analogicznie wpisać " English voice" i po sprawie. Dzięki za pomoc panowie.
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez Mateusz Bucholski » So 27 lis 2010, 11:20

No ale czasem jest tak, że GND daje monitor i nie wiadomo jak się do takiego odezwać. Jest konflikt: zawalać remarks versus tracić częstotliwość, kiedy taki powie, że jednak po polsku prosi. No ale są istotniejsze problemy. :)
* [18:28:36] EVRR_CTR: I want to buy car tires , can you advise of internet shop, cheap in Poland ?
Mateusz Bucholski
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1764
Dołączył(a): So 27 wrz 2008, 15:40
Lokalizacja: Maastricht
Vatsim PID: 1023183

Re: Callsign

Postprzez milik » So 27 lis 2010, 17:31

Jeszcze jedna sprawa, jaka może być przyczyna tego, że zamiast samolotu A380 widziałem lądująca, szarą bryłę ze znakiem zapytania? :D
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez konrado16 » So 27 lis 2010, 23:02

To już chyba ktoś ma źle coś ustawione, bo też tak czasami mam.
Avatar użytkownika
konrado16
Steward
Steward
 
Posty: 53
Dołączył(a): N 04 lip 2010, 17:39
Imię i Nazwisko: Konrad Duma
Vatsim PID: 1155712

Re: Callsign

Postprzez Pogodny RzEmYk » So 27 lis 2010, 23:06

SB tak wyświetla samoloty, których nie rozpoznaje.
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9642
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Callsign

Postprzez milik » N 28 lis 2010, 11:03

Jest jakieś wyjście żeby to naprawić?
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez Pogodny RzEmYk » N 28 lis 2010, 11:06

Przesiadka na FSInn.
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9642
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Callsign

Postprzez aszczupal » N 28 lis 2010, 12:59

Rzemyk dodaj:
1. przesiadka na FSinn
2. instalacja VIP3 + modele AI
3. powiązanie tego do kupy w FSinn

... i już możesz się cieszyć odpowiednim modelem w stosunku do typu samolotu..
pozdrawiam
Adam
Obrazek
aszczupal
Steward
Steward
 
Posty: 166
Dołączył(a): Wt 05 cze 2007, 19:11
Lokalizacja: Zabrze,Warszawa
Imię i Nazwisko: Adam Szczupał
Vatsim PID: 1010405

Re: Callsign

Postprzez Pogodny RzEmYk » N 28 lis 2010, 15:01

Instalacja pakietu VIP + VIP Enable, to jest już taki "bonus". Nawet "goły" FSInn nie wyświetla latających pytajników, tylko przypisuje model odpowiedni do kategorii samolotu ;)
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9642
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Callsign

Postprzez Jarosław » Pn 29 lis 2010, 6:11

Jak ja używałem FSInn to miałem z tym więcej problemów niż pożytku. Zamiast A320 widziałem Larjety, zamiast ATRów jakieś Beachcrafty itd., ale może to tylko ja... :)
SP-DEL
Zapraszam na mój samolotowo-autobusowy kanał: http://www.youtube.com/user/DelfinoDelphis
oraz do naszej linii lotniczej: http://delfinsky.pl
Avatar użytkownika
Jarosław
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1471
Dołączył(a): Cz 07 cze 2007, 23:46
Lokalizacja: EPWA/EPGD
Vatsim PID: 978559

Re: Callsign

Postprzez Kuba Mędrzycki » Pn 29 lis 2010, 14:06

Jarosław napisał(a):ak ja używałem FSInn to miałem z tym więcej problemów niż pożytku. Zamiast A320 widziałem Larjety, zamiast ATRów jakieś Beachcrafty itd., ale może to tylko ja...


Nie, ja też miałem problemy z tą aplikacją. Poza tym za dużo opcji, za dużo kombinowania, ustawiania czy instalowania jakichś dodatkowych paczek. Mało intuicyjna obsługa. Chociaż ma oczywiście swoje plusy, ale nie są one aż tak istotne, aby obciążać FSa tak rozbudowaną aplikacją. SquawkBox może nie jest idealnym modułem do łączenia się z siecią, ale przynajmniej prosty i niezawodny.
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: Callsign

Postprzez milik » Pn 29 lis 2010, 16:41

Dlatego zostanę jednak przy Squawbox, myślę że nie warto kombinować z innymi programami dla widoku lądującego A380 :)
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez Kuba Mędrzycki » Pn 29 lis 2010, 16:54

milik napisał(a):Dlatego zostanę jednak przy Squawbox, myślę że nie warto kombinować z innymi programami dla widoku lądującego A380


Zwłaszcza, że przecież lata ich tak wiele ;)
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: Callsign

Postprzez milik » Pt 03 gru 2010, 23:21

Jeszcze jeden problem, zainstalowałem sobie malowanie Iceland Express do B737, ja widzę moja maszynę tak jak powinna wyglądać, malowanie jest świetnie wykonane, jednak pytałem kilku pilotów jak oni ją widzą i żaden nie widział tego samolotu w barwach Iceland Express, czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, można coś zrobić żeby inni widzieli ten samolot tak jak ja?
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez Rafael » So 04 gru 2010, 2:03

Jezeli w bazie sq badz FSINN nie widnieje takie malowanie nikt poza Toba go widzial nie bedzie. Proponuje wybrac z listy SB badz z listy FSINN(nigdy go nie uzywalem) linie lotnicza, masz tam taka opcje przy wyborze Callsignu, wybierasz linie, wtedy, moze, jesli zaznaczam jest dodana, pojawi sie na w ogolnodostepnym zarysie dla innych.

Rafal
Right now it's so wrong, but maybe it's all in the future with someone else...
Avatar użytkownika
Rafael
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1582
Dołączył(a): N 16 lis 2003, 19:53
Vatsim PID: 857614

Re: Callsign

Postprzez milik » So 04 gru 2010, 9:12

Czyli ogólnie psu na budę to malowanie...ech...
Trzeba żyć a nie tylko istnieć...
Avatar użytkownika
milik
Steward
Steward
 
Posty: 458
Dołączył(a): Pn 02 sie 2010, 9:04
Lokalizacja: Opole
Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Re: Callsign

Postprzez sokół » So 04 gru 2010, 12:27

Tobie na Twój samolot. Nie psu na budzie.

Wypasioną scenerie też chcesz mieć...dla innych?
Avatar użytkownika
sokół
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 2169
Dołączył(a): Pt 04 lip 2008, 21:22
Lokalizacja: EPLL
Vatsim PID: 1066568

Następna strona

Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości