PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 12:09

Wczoraj połączyłem się z vatsim z defaultowym aktualizowaniem pogody, poprzez Jeppesen. Szczerze mówiąc to nie ma różnicy czy przez default, czy przez Open Clouds. Chodzi o to, że stoję na płycie, na Okęciu, ciśnienie "z automatu" ustawione jest przez komputer na 29.92 i wysokościomierz pokazuje poprawną wysokość. Jak chcę poprawić ustawienie ciśnienia (według tego co przekazuje ATIS, lub METAR) od razu wysokościomierz pokazuje nieprawidłową wysokość. To wskazywałoby również na to, że podczas zniżania, przy przejściu przez TA muszę pozostać nadal przy standardowym ciśnieniu 29.92 . Inaczej wysokości nie będą poprawne.

Problem sam w sobie dla mnie nie jest jakimś dramatem i mogę przystać na tę ułomność systemu. Pytanie tylko, czy mój transporder będzie wysyłał poprawną informację do kontrolera ?

Czy problem może leżeć w programie aktualizującym pogodę, czy w samym PMDG ?

Przeszukałem zagraniczne fora i tam również nie ma odpowiedzi na to pytanie.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez Garrappachc » Pt 14 sty 2011, 12:12

Wg mnie to problem z pogodą. Spróbuj załadować pogodę ze Squawkboxa/FSInna. Pogoda z Jeppesena nie zawsze jest aktualna.
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 954
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 12:25

Tak, jak najbardziej - Open Clouds pokazuje, że pobrał aktualną pogodę i że połączony jest z FSX. Jak zmieniam datę i godzinę lotu w ustawieniach to automatycznie pogoda zmienia się na "zdefiniowaną przez użytkownika".

Sam dodatek jest super i w lotach offline sprawdzał się rewelacyjnie - darmowy, generujący bardzo ładne efekty wizualne, doświadczalnie sprawdzony z aktualną pogodą (mam na myśli wygląd graficzny).
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez gregee123 » Pt 14 sty 2011, 14:34

@macieks, czy masz w ogóle podstawy podejrzewać, że pogoda Ci się faktycznie aktualizuje ? Czy poza ciśnieniem inne czynniki są zgodne z realem ? Widoczność, temperatura otoczenia ? Przy pomocy jakiego programu łączysz się z VATSIM ?
gregee123
Steward
Steward
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 27 wrz 2010, 11:51
Vatsim PID: 0

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 14:45

Jak latam offline to właśnie wszystko wyglądało jak za oknem w domu (wtedy niesprawdzałem jeszcze ciśnienia i wiatru, czy się zgadzają) - tą sprawę potwierdzę dzisiaj lub jutro.

Z VATSIM łączę się przez Squawkbox4.

Mam zarejestrowany FSUIPC, FSX z obydwoma SP, PMDG 747 dla FSX.

Co ciekawe, podczas obydwu pierwszych lotów kontrolerzy nie zgłaszali zastrzeżeń do wysokości wysyłanej przez SQ. Ja ustawiłem TA i TL tak jak nakazuje sztuka jednak dla mnie nie miało to żadnego znaczenia ponieważwszędzie miałem standard (29.92). Nie wiem czy kontrolerzy przymknęli oko na małe odchyły wysokości, czy po prostu coś spowodowało, że pomimo błędnego ustawienia ciśnienia samolot znajdował się na poprawnej wysokości - sam już nie wiem.

No dobra, a co z tym Jeppesen, jeżeli Open Clouds zawodzi to akurat tutaj nie powinno być takiego problemu.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez Wojtek_84 » Pt 14 sty 2011, 14:51

Spróbuj ustawić ręcznie jakieś wysokie (lub niskie) i sprawdź jaką masz wysokość bez regulacji wysokościomierza.
Avatar użytkownika
Wojtek_84
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1925
Dołączył(a): Pn 10 maja 2010, 19:59
Imię i Nazwisko: Wojciech Przybylski
Vatsim PID: 1151906

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 15:31

Wojtek - jak zmieniam ciśnienie, wysokościomierz automatycznie się ustawia (nie mam na to wpływu).
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez gregee123 » Pt 14 sty 2011, 16:43

macieks napisał(a):Wojtek - jak zmieniam ciśnienie, wysokościomierz automatycznie się ustawia (nie mam na to wpływu).

Wojtkowi zapewne chodziło o zmianę ciśnienia atmosferycznego a nie o zmianę ciśnienia na wysokościomierzu. Tak zakładam.
gregee123
Steward
Steward
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 27 wrz 2010, 11:51
Vatsim PID: 0

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 16:55

Jutro to przetestuję i dam znać.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez Kuba Mędrzycki » Pt 14 sty 2011, 17:00

macieks napisał(a):Jutro to przetestuję i dam znać.


A co się dzieje jak wciskasz "B"?
I pamiętaj też, że programy pogodowe czasem działają ze sporym opóźnieniem. Widoczne warunki mogą się załadować, natomiast na ciśnienie trzeba dłużej poczekać. Tak jest również w przypadku ASA.
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 17:02

Na przycisk "B" nie ma żadnej reakcji.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez gregee123 » Pt 14 sty 2011, 17:18

Co jak co ale ciśnienie akurat działa dość poprawnie w OC.
gregee123
Steward
Steward
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 27 wrz 2010, 11:51
Vatsim PID: 0

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez Mateusz Bucholski » Pt 14 sty 2011, 17:32

Mesh?
* [18:28:36] EVRR_CTR: I want to buy car tires , can you advise of internet shop, cheap in Poland ?
Mateusz Bucholski
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1764
Dołączył(a): So 27 wrz 2008, 15:40
Lokalizacja: Maastricht
Vatsim PID: 1023183

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pt 14 sty 2011, 19:22

A wiec:

Na ustawieniach ręcznych w pogodzie default, jak zapodałem ciśnienie 30.56 to samolot właśnie takie pokazywał
Na update pogody przed efault Jappesen wynik również zgodny z rzeczywistością
Jak zalogowałem się z Open Clouds .....

... wynik był również ok (świadkiem Kuba Mędrzycki :) )

Nie wiem o co chodzi ale dzisiaj wszystko było w porządku. Jakieś czarne moce mnie prześladują. Pewnie jutro jak zasiądę za stery znowu coś się przekręci.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez gregee123 » Pt 14 sty 2011, 19:52

Latasz w Ameryce ? Czy takie przyzwyczajenie ?
gregee123
Steward
Steward
 
Posty: 65
Dołączył(a): Pn 27 wrz 2010, 11:51
Vatsim PID: 0

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez macieks » Pn 17 sty 2011, 12:38

Temat do zamknięcia. Poleciałem jeszcze dwa razy i za każdym razem było ok. Może to był bląd połączenia Open Clouds z FSX, nie wiem. Najważniejsze, że wszystko wróciło do normy.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: PMDG 747, QNH, aktualny METAR - problem

Postprzez PK » Pn 17 sty 2011, 13:10

Uprzejmie informuję, że FSX współpracując z jednym z klientów VS widzi ZAWSZE ciśnienie standardowe. Pisałem o tym na azteku i tam jest o którego klienta chodzi (w tej chwili nie pamiętam i nie ma czasu szukać). Jeśli tak działa z klientem VS, to może być podobnie z innymi klientami.

Piotr
PK
Pilot-emeryt :)
Pilot-emeryt :)
 
Posty: 5287
Dołączył(a): Wt 21 paź 2003, 17:21
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości