pogoda, QNH i takie tam

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

pogoda, QNH i takie tam

Postprzez JPK » Cz 24 lut 2011, 21:48

Cześć,

Z góry przepraszam, jeśli będzie chaotycznie ale właśnie zawaliłem podejście w Klagenfurcie (być może przez to, co opisałem poniżej), a w trakcie procedury missed approach rozłączyło mnie z serwera, więc jeszcze jestem "nieco" poddenerwowany.

Męczy mnie od pewnego czasu kwestia ustawień pogody oraz być może związana z tym sprawa ustawienia QNH podczas latania na VATSIM (FSX).

Otóż na samym początku latałem defaultowymi samolotami (głównie C172 oraz B58) i nie miałem żadnych problemów z ustawieniem QNH. Później przesiadłem się na Cessnę Citation X od Wilco i dla wprawy polatałem trochę offline, żeby nieco lepiej poznać ten samolot. W pierwszym locie Citation X na VATSIM nie miałem żadnych problemów, później jeszcze parę razy latałem offline, przy różnych ustawieniach pogody. Wydaje mi się, że mogłem wtedy trochę namieszać, gdyż przy ponownych lotach na VATSIM dwa razy spotkałem się z następującą sytuacją: przy zniżaniu przez TL ustawiam QNH na wartość podaną przez ATC (zgodną z QNH podanym w METAR) i zniżam na podaną przez kontrolę wysokość (4 000), po czym słyszę: "please verify you have QNH at 1018". Sprawdzam, potwierdzam, a okazuje się, że kontroler widzi mnie na 3 800, podczas gdy według wskazań swoich przyrządów (z QNH ustawionym na 1018) jestem na 4 000. Z ciekawości ustawiłem szybko zapasowy wysokościomierz na QNH 1013 i okazało się, że rzeczywiście pokazuje 3 800 (czyli wysokość, na jakiej wtedy widział mnie kontroler). Dziwne.

O co chodzi? Coś namieszałem? Czy może w tym samolocie ustawia się QNH jeszcze gdzieś poza PFD, nie wiem, np. w FMC/FMS?

Drugie pytanie - jaką w końcu ustawić pogodę w FSX przed rozpoczęciem lotu na VATSIM? Używam SB i chyba jest OK, bo co parę minut dostaję info, że pogoda została uaktualniona według aktualnej pogody bodajże najbliższego lotniska, chociaż przy tym całym zamieszaniu z QNH już sam nie wiem...

Z góry dzięki.
JPK
obserwator
obserwator
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 03 lut 2011, 12:44
Imię i Nazwisko: JK
Vatsim PID: 1182406

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez PK » Cz 24 lut 2011, 22:27

Któryś klient (o ile pamiętam to FSInn) z FSX nie ściąga ciśnienia. Masz wtedy u siebie standardowe, co oczywiście daje różnice widzianą przez kontro.

Piotr
PK
Pilot-emeryt :)
Pilot-emeryt :)
 
Posty: 5286
Dołączył(a): Wt 21 paź 2003, 17:21
Lokalizacja: Warszawa

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Andrzej Sosnowski » Pt 25 lut 2011, 3:52

Wyłącz w ogóle ściąganie pogody przez FS-a - FSInn czy SB robi to doskonale.
Avatar użytkownika
Andrzej Sosnowski
Kontroler PLVACC
 
Posty: 1998
Dołączył(a): Cz 04 cze 2009, 1:05
Lokalizacja: KORD
Imię i Nazwisko: Andrzej Sosnowski
Vatsim PID: 1110880

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Sypoś » Pt 25 lut 2011, 9:55

Andrzeju, chcesz powiedzieć, że SB pobiera i modeluje pogodę w FSXie? Jeśli ustawię pogodę na "wyczyszczoną", to taką będę miał bez względu na to, co pokazuje SB w swoim okienku (zaktualizowano pogodę dla np EPWA). Coś źle ustawiam?
Michał
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Lokalizacja: YMMB
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez macieks » Pt 25 lut 2011, 10:55

Zwłaszcza, że SB wogóle nie ściąga pogody.
macieks
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Cz 06 sty 2011, 19:31
Imię i Nazwisko: Maciej Słysz
Vatsim PID: 1179565

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Mateusz Bucholski » Pt 25 lut 2011, 11:01

Ściąga.

Andrzeju, chcesz powiedzieć, że SB pobiera i modeluje pogodę w FSXie? Jeśli ustawię pogodę na "wyczyszczoną", to taką będę miał bez względu na to, co pokazuje SB w swoim okienku (zaktualizowano pogodę dla np EPWA).

Pogody powinieneś w ogóle nie ruszać przed ładowaniem lotu, a tym bardziej po. Sprawdź ustawienia SB.
* [18:28:36] EVRR_CTR: I want to buy car tires , can you advise of internet shop, cheap in Poland ?
Mateusz Bucholski
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1764
Dołączył(a): So 27 wrz 2008, 15:40
Lokalizacja: Maastricht
Vatsim PID: 1023183

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Sypoś » Pt 25 lut 2011, 18:33

Mateusz Bucholski napisał(a):Pogody powinieneś w ogóle nie ruszać przed ładowaniem lotu, a tym bardziej po. Sprawdź ustawienia SB.

No i nie ruszyłem, załadowałem lot (postój) odpaliłem SB i mam +15 w lutym, a więc bajecznie. Ustawienia SB w zakładce Weather: Zaznaczone Enable SquawkBox weather control. Z listy rozwijanej nie mogę wybrać nic poza SquawkBox Default Weather, w Options zaznaczone Update weather automatically i wybrane co 5 min oraz Lock on destination weather z ustawieniem 80 mil. Co należy zmienić?
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Lokalizacja: YMMB
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Pogodny RzEmYk » Pt 25 lut 2011, 18:40

Strzał w ciemno: Masz FSUIPC? Jaka to wersja: płatna/darmowa? Skąd ściągnięta?
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9683
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Sypoś » Pt 25 lut 2011, 18:55

Zatem odpowiadam ogniem :) FSUIPC w wersji 4.60a, w darmowej wersji, pobrana stąd: http://www.schiratti.com/dowson.html
Żeby nie było wątpliwości, to odpalam FSX+Acceleration na sprzęcie:
AMD Phenom II X4 965 3.40GHz,
Gigabyte MA770T-UD3,
8GB RAM,
nVidia GeForce GTX 460,
Win7 64bit.
Mam nadzieję, że informacje, które zamieściłem będą pomocne.
Pozdrawiam
Michał
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Lokalizacja: YMMB
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Pogodny RzEmYk » Pt 25 lut 2011, 19:07

Google twierdzi, że SB4 sobie nie radzi z pogodą w FSXie, więc proponowałbym jakiś zewnętrzny program meteo. Tak, są też takie darmowe. ;)
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9683
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Sypoś » Pt 25 lut 2011, 19:13

Dzięki, Krzysztofie, zatem poszukam sobie czegoś darmowego :)
Pozdrawiam
Michał.

edit:
Nie wiem, czy dobrze robię, ale niech tam:
http://www.fsopen.co.uk/software/openclouds/
I to działa :)
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Lokalizacja: YMMB
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez SPMRK » Pt 25 lut 2011, 19:50

Rzeczywiście FSX z SB4 nie będzie pobierał pogody. Wyłączylem pobieranie pogody w SB4, używam darmowego Open Clouds. Do pobrania http://www.fsopen.co.uk/software/openclouds/ Jest nawet spolszczona wersja.
Byłeś szybszy :D
CSB112
Avatar użytkownika
SPMRK
Steward
Steward
 
Posty: 479
Dołączył(a): Cz 04 lis 2010, 23:48
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 1173132

Re: pogoda, QNH i takie tam

Postprzez Pogodny RzEmYk » Pt 25 lut 2011, 20:02

Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9683
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621


Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron