Nie chce połączyć się z Vatsim.

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Tuhaj » Cz 21 kwi 2011, 8:22

Cześć
Kiedyś łączyłem się przez FSInn z FS2004, a teraz próbowałem z FSX. Program FSX'a w ogóle nie widział więc pobrałem inną - chyba jakąś nowszą wersję. No i niby wszystko powinno działać, ale kiedy naciskam na Vatsim przez chwile nic się nie dzieje, a po pięciu sekundach słychać krótki dźwięk. Sprawdzając logi w jednym z programów, które mi się poinstalowały wyskakuje mi błąd w stylu
Failed connection to server (i tu numer jakiegoś błędu - chyba 1060)
Tuhaj
obserwator
obserwator
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 09 sty 2010, 12:26
Lokalizacja: Toruń
Imię i Nazwisko: Maciej Florczyk
Vatsim PID: 0

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez kokosik7 » Cz 21 kwi 2011, 9:42

A próbowałeś łączyć się do innych serwerów?

To wygląda na problem z połączeniem (może firewall go blokuje)
Avatar użytkownika
kokosik7
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 204
Dołączył(a): Pn 01 lis 2010, 0:57
Lokalizacja: EPKR/KORD
Imię i Nazwisko: Karol Dziedzic
Vatsim PID: 1122844

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Tuhaj » Cz 21 kwi 2011, 14:33

Próbowałem - jedyna zmiana to tylko liczba, która wyskakiwała w logach. Firewalla nie mam, a zawsze gdy w coś gram wyłączam antywirusa. Jeszcze popatrze w zaporze, może przez przypadek zamiast odblokuj nacisnąłem blokuj.

edit:
Nie jest to wina zapory, a z tym błędem zrobiłem błąd - wygląda on tak
[12:45:52:296 00000558 E] [01cf2008 FSD CONN] Error connect server rc=10061
Tuhaj
obserwator
obserwator
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 09 sty 2010, 12:26
Lokalizacja: Toruń
Imię i Nazwisko: Maciej Florczyk
Vatsim PID: 0

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez kokosik7 » Cz 21 kwi 2011, 15:47

Sprawdziłem na swoim FSInn-ie ..

Identyczny błąd wyskakuje jeśli jest złe IP serwera...
Możesz je sprawdzić za pomocą np. VATSpy

Dla przykładu oto jeden z prawidłowych adresów - 78.46.90.47 (z którego ja korzystam)
Avatar użytkownika
kokosik7
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 204
Dołączył(a): Pn 01 lis 2010, 0:57
Lokalizacja: EPKR/KORD
Imię i Nazwisko: Karol Dziedzic
Vatsim PID: 1122844

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Tuhaj » Cz 21 kwi 2011, 17:13

Na tym IP działa, czyli najwyraźniej tamte były złe.

Jeszcze mam jedno pytanie, a nie chce nowego tematu zakładać. Z kim kontaktuje się podczas lądowania w EPKT, gdy tamtejsza wieża nie jest obsadzona?
Tuhaj
obserwator
obserwator
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 09 sty 2010, 12:26
Lokalizacja: Toruń
Imię i Nazwisko: Maciej Florczyk
Vatsim PID: 0

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Kuba Mędrzycki » Cz 21 kwi 2011, 19:24

Tuhaj napisał(a):Z kim kontaktuje się podczas lądowania w EPKT, gdy tamtejsza wieża nie jest obsadzona?


Jeśli nie ma żadnej innej kontroli, to z nikim się nie kontaktujesz. Z kim się masz niby kontaktować? Co najwyżej możesz sprawdzić jaki jest ruch w pobliżu Ciebie i jeśli jest takowy, to napisać na Unicomie informację, że lądujesz na pasie takim i takim. Tylko błagam nie pisz na Uni nic w stylu - cleared to land rwy...
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Tuhaj » Cz 21 kwi 2011, 20:03

O taką odpowiedź mi chodziło, dzięki.


I jeszcze jedno pytanie -
Zrzucam FSX, naciskam na Vatsim, łączy się i do tego momentu jest wszystko dobrze. Próbuje zmaksymalizować symulator - tutaj zaczynają się problemy, a mianowicie nie chce się zmaksymalizować, a po chwili po prostu crashuje.
Tuhaj
obserwator
obserwator
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 09 sty 2010, 12:26
Lokalizacja: Toruń
Imię i Nazwisko: Maciej Florczyk
Vatsim PID: 0

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Alibaba » Cz 21 kwi 2011, 21:19

Mam dokładnie ten sam problem co kolega post wyżej. Miałem kiedyś FS2004 i było fajnie do czasu... .Nastał czas FSX i teraz zero wychodzenia z symulatora bo mogę już nie wrócić .

Pozdrawiam :wink:
„Wystarczy, że raz doznasz lotu, a będziesz zawsze chodził z oczami zwróconymi w stronę nieba, gdzie byłeś i gdzie pragniesz powrócić.”
PZL-101 "Gawron"
Obrazek
Obrazek
Alibaba
Steward
Steward
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pn 15 lis 2010, 14:07
Vatsim PID: 1164205

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Tuhaj » Cz 21 kwi 2011, 22:05

Więc chyba pozostaje siedzieć na FS2004 :(.
Tuhaj
obserwator
obserwator
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 09 sty 2010, 12:26
Lokalizacja: Toruń
Imię i Nazwisko: Maciej Florczyk
Vatsim PID: 0

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Mateusz Bucholski » Cz 21 kwi 2011, 22:20

Alt+Enter i w oknie.
* [18:28:36] EVRR_CTR: I want to buy car tires , can you advise of internet shop, cheap in Poland ?
Mateusz Bucholski
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1764
Dołączył(a): So 27 wrz 2008, 15:40
Lokalizacja: Maastricht
Vatsim PID: 1023183

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Jaskier » Cz 21 kwi 2011, 22:36

Tak jak pan Mateusz Bucholski napisał - również miałem ten sam kłopot, a FSX w oknie rozciągniętym na cały ekran wcale nie wygląda gorzej.


P.S Wiesz, kultura musi być. ;)
Ostatnio edytowano Pt 22 kwi 2011, 21:25 przez Jaskier, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Paweł
Avatar użytkownika
Jaskier
Steward
Steward
 
Posty: 162
Dołączył(a): Pn 19 kwi 2010, 21:42
Lokalizacja: Białystok
Imię i Nazwisko: Paweł Kaczmarski
Vatsim PID: 1152526

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Mateusz Bucholski » Cz 21 kwi 2011, 22:46

Już bez przesady z tymi 'panami'.
* [18:28:36] EVRR_CTR: I want to buy car tires , can you advise of internet shop, cheap in Poland ?
Mateusz Bucholski
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1764
Dołączył(a): So 27 wrz 2008, 15:40
Lokalizacja: Maastricht
Vatsim PID: 1023183

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Alibaba » Cz 21 kwi 2011, 22:51

Dziękować :D .
„Wystarczy, że raz doznasz lotu, a będziesz zawsze chodził z oczami zwróconymi w stronę nieba, gdzie byłeś i gdzie pragniesz powrócić.”
PZL-101 "Gawron"
Obrazek
Obrazek
Alibaba
Steward
Steward
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pn 15 lis 2010, 14:07
Vatsim PID: 1164205

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Kuba Mędrzycki » Pt 22 kwi 2011, 1:54

A w ogóle to ustawić sobie FSa na pełny ekran, a nie w oknie.
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Sypoś » Pt 22 kwi 2011, 8:43

Nie zawsze można. FSX+VasFMC wykluczają wspólną pracę na pełnym ekranie nawet przy dwóch monitorach.
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez PZL Belfegor » Pt 22 kwi 2011, 16:39

Odkąd jest dostępny jako gauge dla FSX, to nie wyklucza ;)
PZL Belfegor
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1508
Dołączył(a): So 19 lut 2005, 15:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie chce połączyć się z Vatsim.

Postprzez Sypoś » Pt 22 kwi 2011, 18:20

A to przepraszam, zakończyłem przygodę z VacFMC po zakupie E-Jeta ;), więc mogę mieć nieco nieaktualne dane. Chętnie zapoznam się z nową wersją. Dziękuję za info.
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873


Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości