Ustawienia autopilota - jak ?

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez Kefistoo » Pn 25 lut 2013, 0:39

Witam,
Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienei a nie usunięcie.
Chodzi o to że nie umiem ustawić GPS aby samolot sam wyladowal. Z autopilotem nie mam problemow, umiem wyznaczyc wysokosc predkosc itp.
Jeżeli może ktoś mi wytłumaczyć jak ustawić GPS aby samolot wylądowal sam to będę bardzo wdzięczny.
Chodzi mi o grę FS2004
Kefistoo
obserwator
obserwator
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 25 lut 2013, 0:37
Vatsim PID: 0

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez PK » Pn 25 lut 2013, 0:42

Z ciekawości - a jak ustawiasz autopilota aby "samolot sam wylądował"?

Piotr
PK
Pilot-emeryt :)
Pilot-emeryt :)
 
Posty: 5278
Dołączył(a): Wt 21 paź 2003, 17:21
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez Kefistoo » Pn 25 lut 2013, 0:44

Właśnie tutaj jest problem, nie mam zielonego pojęcia jak go ustawic dlatego pytam czy można go ustawic tak aby samolot wyladowal sam.
Kefistoo
obserwator
obserwator
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 25 lut 2013, 0:37
Vatsim PID: 0

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez PK » Pn 25 lut 2013, 0:47

Nie można.

Piotr
PK
Pilot-emeryt :)
Pilot-emeryt :)
 
Posty: 5278
Dołączył(a): Wt 21 paź 2003, 17:21
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez Kefistoo » Pn 25 lut 2013, 0:49

Dziwne że nie można. Slyszałem o automatycznym wylądowaniu. Może źle tłumaczę ? Chodzi mi o ustawienia, nie wiem czego czy GPS czy autopilota aby samolot wylądował sam. Powiedz czy jest jakakolwiek opcją na to ?
Kefistoo
obserwator
obserwator
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 25 lut 2013, 0:37
Vatsim PID: 0

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez PK » Pn 25 lut 2013, 0:51

Jest procedura autoland ale tylko wspomaga pilota i to w szczególnych sytuacjach. Samoloty same nie lądują, bez pilota nie da rady. Nawet drony mają pilotów - póki co.

Piotr
PK
Pilot-emeryt :)
Pilot-emeryt :)
 
Posty: 5278
Dołączył(a): Wt 21 paź 2003, 17:21
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez Andrzej Sosnowski » Pn 25 lut 2013, 4:04

Kefistoo napisał(a):Chodzi mi o grę FS2004

Jaką grę? Tutaj w nic się nie gra. Pomyliłeś forum.
Obrazek
Avatar użytkownika
Andrzej Sosnowski
Kontroler PLVACC
 
Posty: 1703
Dołączył(a): Cz 04 cze 2009, 1:05
Lokalizacja: KORD
Imię i Nazwisko: Andrzej Sosnowski
Vatsim PID: 1110880

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez MaciekW » Pn 25 lut 2013, 9:16

Nie można ustawić GPS, aby samolot sam wylądował. To, o czym mówisz, tzw. mod autoland autopilota. Autoland do ustalenia kursu i ścieżki schodzenia samolotu korzysta z systemu ILS, tak więc najpierw musisz nastroić radio na odpowiednią częstotliwość. Ponadto, istnieją dodatkowe ograniczenia, specyficzne dla danej maszyny. Po informacje o nich odsyłam do manuali.

Poza tym, tak jak poprzednicy powiedzieli, samoloty nie lądują same. Poczytaj sobie o różnych rodzajach podejść i o tym, jak je wykonywać.
Avatar użytkownika
MaciekW
Steward
Steward
 
Posty: 195
Dołączył(a): So 03 wrz 2011, 18:47
Imię i Nazwisko: Maciej Wolny
Vatsim PID: 1195558

Re: Ustawienia autopilota - jak ?

Postprzez Pogodny RzEmYk » Pn 25 lut 2013, 19:41

Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b, P3D v4.2
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9568
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621


Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość