Active Sky

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy Szkoła Pilotów poniżej.

Moderatorzy: Aaben, Arteq, mbx

Active Sky

Postprzez czeczeniec » Wt 07 lip 2015, 8:04

Jako, że nie znalazłem podobnego wątku i rowniez jestem "newbie" postanowiłem sam go założyć. Otóż wczoraj lecąc EPGD-EPWA Active sky włączył nad EPWA mgłę a na MOTAR było CAVOK stąd moje pytanie jak na przyklad podczas latania na vatsim mozna odczytac poprawne MOTAR-y z lotnisk skoro ASE robi taką lipę ? czy moze mam go zle skonfigurowanego poprostu?
czeczeniec
obserwator
obserwator
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr 01 lip 2015, 20:07
Imię i Nazwisko: Hubert Maj
Vatsim PID: 1328611

Re: Active Sky

Postprzez RafałB » Wt 07 lip 2015, 8:07

Jeżeli Twój ASE czyta MOTARy, to wszystko jest możliwe, poprostu.

Jeżeli zaś czyta METARy, a nie ma wczytanego planu, zdarza mu się czytać pogodę sprzed kilku godzin.
RafałB
 

Re: Active Sky

Postprzez czeczeniec » Wt 07 lip 2015, 8:15

haha, mój błąd METAR* zgadza sie, dzięuje i pozdrawiam
czeczeniec
obserwator
obserwator
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr 01 lip 2015, 20:07
Imię i Nazwisko: Hubert Maj
Vatsim PID: 1328611

Re: Active Sky

Postprzez Magnis » Wt 07 lip 2015, 8:54

czeczeniec napisał(a):(...) jak na przykład podczas latania na vatsim można odczytać poprawne METAR-y (...)

(korekta moja)
Jeżeli zaś chcesz przeczytać aktualny metar lotniska "sam dla siebie", to w kliencie VATSIM (działa dla Squawkbox i vPilot, FsInn ma trochę inaczej) po prostu wpisujesz komendę
Kod: Zaznacz cały
.metar <kod ICAO lotniska>

Oficjalne metary dla wirtualnej Polski możesz sprawdzić tutaj: http://www.pl-vacc.org/pol3/info.php?d=weather
Realne metary dla Polski i przy okazji wiele innych danych pogodowych przydatnych do prognozowania znajdziesz tutaj: http://awiacja.imgw.pl/index.php
Osobiście polecam też przydatne narzędzie Virtual AWOS (klik). Wyświetla on aktualne dane z metaru w postaci graficznej, co jest bardzo wygodne również dla pilota. Musisz tylko upewnić się w ustawieniach, że pobiera on dane z serwerów VATSIM nie IVAO.
"Słowa są źródłem nieporozumień"
Magnis
Steward
Steward
 
Posty: 245
Dołączył(a): N 20 lip 2014, 23:14
Lokalizacja: EPGD
Imię i Nazwisko: Jakub Lewandowski
Vatsim PID: 1294749

Re: Active Sky

Postprzez Pogodny RzEmYk » Wt 07 lip 2015, 9:19

Nie ma czegoś takiego jak oficjalny METAR dla wirtualnej Polski.
Na stronie VACC-u są tylko umieszczane dane z serwerów meteo sieci VATSIM.
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b, P3D v4.2
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9579
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Active Sky

Postprzez mbx » Wt 07 lip 2015, 10:59

Wydawalo mi sie zawsze ze metar to metar. Nie ma metaru dla vatsim, plvacc czy ivao. Dane moga byc czasem opoznione, nieaktualne, ale to realny metar.
It is easier to do a job right, than to explain why you didn’t.
Avatar użytkownika
mbx
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1240
Dołączył(a): Cz 20 wrz 2007, 1:22
Lokalizacja: Dublin (orgin EPKK)
Imię i Nazwisko: Marcin Blitek
Vatsim PID: 1023507

Re: Active Sky

Postprzez Magnis » Wt 07 lip 2015, 11:12

mbx napisał(a):Wydawalo mi sie zawsze ze metar to metar. Nie ma metaru dla vatsim, plvacc czy ivao. Dane moga byc czasem opoznione, nieaktualne, ale to realny metar.

Dlatego te na pl-vacc nazwałem "oficjalnymi" dla vatsim, bo to są te same, z których korzystają kontrolerzy na naszych serwerach. Zdarza się, że niby ten sam metar (z tej samej godziny) dla VS i IVAO jest różny.
"Słowa są źródłem nieporozumień"
Magnis
Steward
Steward
 
Posty: 245
Dołączył(a): N 20 lip 2014, 23:14
Lokalizacja: EPGD
Imię i Nazwisko: Jakub Lewandowski
Vatsim PID: 1294749

Re: Active Sky

Postprzez Kuba Mędrzycki » Wt 07 lip 2015, 18:49

Ja korzystam także z tego:

http://euro.wx.propilots.net/

Szybko można sprawdzić także TAF.
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: Active Sky

Postprzez Pogodny RzEmYk » Wt 07 lip 2015, 20:15

Magnis napisał(a):Zdarza się, że niby ten sam metar (z tej samej godziny) dla VS i IVAO jest różny.
Masz to gdzieś udokumentowane?
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b, P3D v4.2
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9579
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Active Sky

Postprzez Kuba Mędrzycki » Wt 07 lip 2015, 20:37

Znaczy, że komtro z IVAO bierze METAR z innego dnia czy innej godziny? Bo ja też nie rozumiem jak jeden METAR może się różnić od drugiego. Ktoś sobie go modyfikuje?
Kuba Mędrzycki
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1292
Dołączył(a): N 19 sie 2007, 2:02
Lokalizacja: EPWA
Vatsim PID: 995925

Re: Active Sky

Postprzez Magnis » Wt 07 lip 2015, 21:07

Przykład z dzisiaj (niestety nie mam skrinów):
Metar IVAO: EPGD 070830Z 31012KT
Metar VATSIM: EPGD 070830Z 30013KT
"Słowa są źródłem nieporozumień"
Magnis
Steward
Steward
 
Posty: 245
Dołączył(a): N 20 lip 2014, 23:14
Lokalizacja: EPGD
Imię i Nazwisko: Jakub Lewandowski
Vatsim PID: 1294749

Re: Active Sky

Postprzez mbx » Wt 07 lip 2015, 21:16

Del.
It is easier to do a job right, than to explain why you didn’t.
Avatar użytkownika
mbx
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1240
Dołączył(a): Cz 20 wrz 2007, 1:22
Lokalizacja: Dublin (orgin EPKK)
Imię i Nazwisko: Marcin Blitek
Vatsim PID: 1023507

Re: Active Sky

Postprzez AreoBird » Pt 28 sie 2015, 12:18

Magnis napisał(a):
mbx napisał(a):Wydawalo mi sie zawsze ze metar to metar. Nie ma metaru dla vatsim, plvacc czy ivao. Dane moga byc czasem opoznione, nieaktualne, ale to realny metar.

Dlatego te na pl-vacc nazwałem "oficjalnymi" dla vatsim, bo to są te same, z których korzystają kontrolerzy na naszych serwerach. Zdarza się, że niby ten sam metar (z tej samej godziny) dla VS i IVAO jest różny.


Nie tylko. Strona PL-VACC prawdopodobnie pobiera dane z http://awiacja.imgw.pl/, w EuroScopie metary są szybciej pobierane i czasami sie różnią.
Przykład z kiedyś: na stronie PL-VACC dla Wawy wiatr był z silnymi podmuchami, a w ES był stały.
Czasami jest też tak, że wiatr na jednym serwerze jest ze zmiennych kierunków, a na drugim z jednego.

P.S. ASN prawdopodobnie pobiera dane z jeszcze innego serwera niż VATSIM i IMGW.

PW
SPENS lub SPE055 callsign którego nie warto się bać. On zawsze Wam pomoże !!!

Obrazek
Avatar użytkownika
AreoBird
Kontroler PLVACC
 
Posty: 215
Dołączył(a): Pt 10 sty 2014, 22:28
Lokalizacja: EPWA
Imię i Nazwisko: Piotr Wojtowicz
Vatsim PID: 1266759


Powrót do Forum nowych użytkowników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości