X-Plane 11

Forum miłośników symulatora X-Plane.

Moderator: Jaromaz

Re: X-Plane 11

Postprzez pawel-d » Wt 25 lip 2017, 13:12

Sam do końca nie wiem jak z tymi hamulcami jest. W XP trochę to dziwnie jest zrobione.
Ja używam x-52pro i on ma dwustopniowy spust, który skonfigurowałem pod hamulce. Komendy to coś takiego jak 'Brakes hold regular effort' i '... maximum effort'. Poszukaj (w wyszukiwarce w x-plane) komendy zawierającej 'brake'.
Przy czym użycie tego 'maximum effort' powoduje zaciągnięcie (chwilowe) hamulca postojowego.
W XP są zdaje się (nie mam w tej chwili podglądu) dwa rodzaje komend - hold i toggle. Hold działa tylko kiedy masz wciśnięty zdefiniowany przycisk, toggle przełącza stan.
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: X-Plane 11

Postprzez 2007robo » Cz 10 sie 2017, 13:51

Witam, czy XP11 podobnie jak FSX/P3D pokrywa cały świat czy tylko określone regiony? Jeśli regiony to jakie?
2007robo
obserwator
obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 04 gru 2012, 16:28
Imię i Nazwisko: Robert
Vatsim PID: 0

Re: X-Plane 11

Postprzez Jaromaz » So 12 sie 2017, 21:57

Przy czym powyżej 60° south możesz uzyskać dzięki serwisowi Maps2XPlane i świetnej, bezpłatnej scenerii Antarktyki, która prezentuje się jak na poniższym obrazku:

Obrazek
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: X-Plane 11

Postprzez 2007robo » Pt 01 wrz 2017, 10:33

A ile zajmuje zainstalowanie na dysku pełnego XP11 ?
2007robo
obserwator
obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 04 gru 2012, 16:28
Imię i Nazwisko: Robert
Vatsim PID: 0

Re: X-Plane 11

Postprzez lotny » Pt 22 gru 2017, 21:39

Właśnie testuje demo i bezpłatny DC-3 Aeroworx. Takich zachodów słońca dawno nie widziałem (poza DCS).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
lotny
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 2284
Dołączył(a): So 30 lis 2002, 18:42
Lokalizacja: 60 KM na zachód od EPLL
Imię i Nazwisko: Marcin Gołdyn
Vatsim PID: 844347

Re: X-Plane 11

Postprzez Garrappachc » N 07 paź 2018, 3:31

X-Plane 11.30 w przyszłym tygodniu.
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... zQD2dGG584

I can share what was announced today (I recorded this Live stream):
New particle engine.
Pretty impressive performance increase in 11.30 compared to 11.20. With HDR enabled and even more with HDR disabled.
New art work for Auto-gen. It was mentioned that cranking up the auto-gen to max will not decrease performance.
New cities with landmarks, including: Chicago, NYC, Dubai and others.
Cloud transparency is fixed.
ATC system has been improved, now uses Amazon's ai speech technology, using API.
More realistic autopilot system.
Improved flight physics.

I think there's more, what this is what I remember right now.
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: X-Plane 11

Postprzez castor » Pn 15 paź 2018, 16:14

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział :skoczek2: to ORBX wydal właśnie południową Anglię do XP11.
https://orbxdirect.com/product/gbr-south-xp11 .
castor
obserwator
obserwator
 
Posty: 15
Dołączył(a): N 05 sie 2007, 11:05
Lokalizacja: Koszalin
Imię i Nazwisko: Leszek
Vatsim PID: 990456

Re: X-Plane 11

Postprzez castor » Pt 26 paź 2018, 10:53

Mieli błędy podczas testowania, ale Ben mówi że w ten weekend powinni wydać publiczną betę 11.30.
https://developer.x-plane.com/2018/10/x ... ment-32175
castor
obserwator
obserwator
 
Posty: 15
Dołączył(a): N 05 sie 2007, 11:05
Lokalizacja: Koszalin
Imię i Nazwisko: Leszek
Vatsim PID: 990456

Re: X-Plane 11

Postprzez Garrappachc » Pt 26 paź 2018, 21:36

Już jest :skoczek2:
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: X-Plane 11

Postprzez maraft151 » Wt 30 paź 2018, 7:42

Witam, chciałem sobie dograć EPLB z forum X-plane, o ile wiem że katalog lotniska muszę wgrać do katalogu Custom Airports to potrzebne są jeszcze dodatki to niego. Mam ściśnięte np. ruscenery, ale nie wiem do którego katalogu je wgrać.
maraft151
obserwator
obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 10 paź 2018, 13:47
Imię i Nazwisko: Marcin Aftyka
Vatsim PID: 1262503

Re: X-Plane 11

Postprzez Garrappachc » Wt 30 paź 2018, 12:41

maraft151 napisał(a):Witam, chciałem sobie dograć EPLB z forum X-plane, o ile wiem że katalog lotniska muszę wgrać do katalogu Custom Airports to potrzebne są jeszcze dodatki to niego. Mam ściśnięte np. ruscenery, ale nie wiem do którego katalogu je wgrać.

Scenerię lotniska, jak i wszystkie biblioteki scenerii wrzucasz do Custom Scenery.
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: X-Plane 11

Postprzez maraft151 » Wt 30 paź 2018, 14:12

Dzięki. A czy to że np. na lotnisku niema budynków to może być przez to że czegoś nie dograłem?
maraft151
obserwator
obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 10 paź 2018, 13:47
Imię i Nazwisko: Marcin Aftyka
Vatsim PID: 1262503

Re: X-Plane 11

Postprzez Garrappachc » Śr 31 paź 2018, 11:47

To może być kwestia nieprawidłowej kolejności w scenery_packs.ini lub zbyt niskich ustawień.
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: X-Plane 11

Postprzez spmor » Śr 31 paź 2018, 15:59

World objects (czy jakos tak) w ustawieniach grafiki ma wplyw na ilosc budynkow.

Jak oceniacie wersje 11.30? Widzicie jakies pozytywne zmiany? U mnie spadek fps z 60 na 30 i brak plynnosci. Latam nad czysta fotosceneria w ZL18. Jedyny plus to mniejsze zapotrzebowanie na VRAM ale moja karta z 8GB ma i tak zapas w poprzedniej wersji. Cofnalem sie do 11.26.
spmor
Steward
Steward
 
Posty: 115
Dołączył(a): Wt 18 paź 2011, 20:31
Lokalizacja: EPLL
Imię i Nazwisko: Przemek
Vatsim PID: 1171736

Re: X-Plane 11

Postprzez Garrappachc » Śr 31 paź 2018, 18:55

11.30 to wciąż beta póki co i ma kilka mniejszych lub większych bugów. U mnie rzeczywiście jest lekki spadek fpsów, ale są one dużo bardziej stabilne - w 11.26 zdarza się że z 50-60 fpsów mam nagle spadki do 30. Ja testuję na osobnej instalacji x-plane'a 11.30, ale latam na 11.26.
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: X-Plane 11

Postprzez maraft151 » Cz 01 lis 2018, 8:58

Mam pytanie, testuje dalej X-plane11 ale mam tak około 15fps średnio. Znajomy mówił że gra ma to do siebie że przekłamuje wtedy na vatsimie. Czy to prawda? bo w fsx nawet przy klatce wszystko pokazuje ok.
maraft151
obserwator
obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 10 paź 2018, 13:47
Imię i Nazwisko: Marcin Aftyka
Vatsim PID: 1262503

Re: X-Plane 11

Postprzez Garrappachc » Cz 01 lis 2018, 20:45

maraft151 napisał(a):Mam pytanie, testuje dalej X-plane11 ale mam tak około 15fps średnio. Znajomy mówił że gra ma to do siebie że przekłamuje wtedy na vatsimie. Czy to prawda? bo w fsx nawet przy klatce wszystko pokazuje ok.

Tak, to prawda: http://xsb.xsquawkbox.net/2018/08/psa-c ... ramerates/
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Poprzednia strona

Powrót do X-Plane

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości