Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Forum miłośników symulatora X-Plane.

Moderator: Jaromaz

Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Jaromaz » Cz 20 paź 2016, 12:58

Ortho4XP to soft działający w trybie graficznym (Win, Lin, Mac), dzięki któremu możliwe jest tworzenie wysokiej jakości fotoscenerii 1x1 stopnia z meshem o dokładności wyższej niż UHD (tutaj porównanie).

Obrazek

Czas pobierania i budowy nim scenerii ZL18 75cm/px wynosi tylko kilka godzin (jeszcze nie tak dawno, na sofcie poprzedniej generacji, taka sama sceneria tworzyła się kilka miesięcy). Ortho4XP posiada ciekawą możliwość automatycznego "zanurzania" tekstur pod wodę, dzięki czemu linie brzegowe i rzeki wreszcie wyglądają naturalnie:

Obrazek


Tutaj przykładowe zrzuty ekranowe ze scenerii wygenerowanej Ortho4XP:

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Instalacja Ortho4XP:

Wersja Mac i Linux:
https://www.dropbox.com/sh/cjjwu92mauso ... x3cPa?dl=0

Wersja dla Windows:
https://www.dropbox.com/sh/f63e2dal8wll ... b0n8a?dl=0

Tutoriale instalacji dla Windows:
https://www.youtube.com/watch?v=R8Y15hugtSI
https://www.youtube.com/watch?v=CrkoOhua80A

Tutoriale o budowie scenerii tym oprogramowaniem:
https://www.youtube.com/watch?v=b4LT3iNlr7w
https://www.youtube.com/watch?v=g5a_tReTsdM

Zainstalowałem i przetestowałem na Maku i Linuxie - w razie czego służę pomocą w instalacji na tych systemach.

Polecam :)
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Sypoś » Cz 20 paź 2016, 14:17

Zdarzyło Ci się pobrać pliki z Google bez grafik terenu? Wynikowy plik fototekstury ma wtedy białe kwadraty w miejscu, gdzie dane nie zostały zassane. Zauważyłem taki problem w Polsce. Azja, AU, bez problemów. Ciekawe, czy to wina obciążonych serwerów?

Tapatalked.
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Jaromaz » Cz 20 paź 2016, 14:36

Zdarzają się białe tekstury, ale teraz najczęściej wtedy, gdy teren jest niedostępny również na stronie danego dostawcy. Najnowsza wersja Ortho4XP z dropboxa ma opcję wykrywania białych tekstur i problem występuje dużo rzadziej niż kiedyś. Ogólnie najlepiej korzysta się z Binga, bo nie wprowadza żadnych ograniczeń w pobieraniu danych - w przypadku Google takie ograniczenie istnieje i możesz je napotkać już w trakcie pobierania pierwszej scenerii 1x1 stopnia w ZL18.
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Sypoś » Cz 20 paź 2016, 15:26

Spróbuję. Bing niestety ma bardzo kiepsko odwzorowaną Polskę. Dużo zdjęć czarnobiałych, w sepii, w różnych odcieniach kolorów i w chmurach. :(
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez adam_tychoniewicz » Cz 20 paź 2016, 17:42

A łączy to też funkcjonalność World2xplane? Mesh też ogarnia czy nakłada na istniejący?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
adam_tychoniewicz
Steward
Steward
 
Posty: 61
Dołączył(a): Pn 31 gru 2012, 9:57
Imię i Nazwisko: Adam Tychoniewicz
Vatsim PID: 1228176

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Jaromaz » Cz 20 paź 2016, 19:14

Ciekawe, czy to wina obciążonych serwerów?

Raczej rozsądnego zabezpieczenia się przez Google. Na Polskę zdradzę Ci sposób działający w GMapsie: musisz wyedytować kod Ortho4XP i znaleźć linię odpowiadającą za pobieranie tekstur 256x256px i po każdym takim pobraniu ustawić trzy-sekundowy sleep. Dopiero wtedy Google nie obraża się na stałe IP :) Oczywiście wymaga to dużo czasu (pobranie jednego stopnia Z18 trwa trochę ponad tydzień), ale liczy się efekt końcowy :) Polecam w takim przypadku instalację Ortho4XP na Linuxie z jakimś lekkim środowiskiem okienkowym np. Minimal Gnome (xorg gnome-core gnome-system-tools gnome-app-install) z dostępem przez VNC.

A łączy to też funkcjonalność World2xplane?

Word2XPlane trzeba nadal używać oddzielnie. Jedyną częścią wspólną obu programów jest wykorzystywanie danych OSM - w przypadku Ortho4XP do wycinania z tekstur przestrzeni na wodę.

Mesh też ogarnia czy nakłada na istniejący?

Jak pisałem na szczycie - ma własny podprogram do generowania genialnego meshu, a później integruje go z teksturami, dzięki czemu osiąga się najwyższy możliwy FPS (brak nakładek na już i tak obciążającą scenerię default). Poziom szczegółowości meshu można określić zmienną Curv_tol.
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Garrappachc » Pt 21 paź 2016, 15:35

Dzięki :) Super sprawa, w weekend będę się baaaawił ;)
Czy tak wygenerowane scenerie można udostępniać czy tylko na użytek własny?
Avatar użytkownika
Garrappachc
Steward
Steward
 
Posty: 951
Dołączył(a): Pt 12 lis 2010, 0:48
Lokalizacja: EPKK
Imię i Nazwisko: Michał Garapich
Vatsim PID: 1174078

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Jaromaz » Pt 21 paź 2016, 17:53

To chyba zależy od licencji dostawcy danych, skoro część scenerii, stworzonych w Ortho4XP, jest dostępna do pobrania. Oprócz Google i Binga w Ortho4XP istnieją jeszcze takie źródła:

Arc, Here, USA_2, FR, FRorth, FRsat, FRsat2, Top25, SP, CH, OST, SE, Hitta, CZ, OTM, AU_1, JP, NZ, ASK_1, ASK_2, F44, FRsatp, FO, g2xpl_8, g2xpl_16, DE, IT, PL, SLO, CRO, SE2, BE_Wa, NE, NE2, DK, USA_1, GE, SLOGE.

Gdyby komuś udało się zidentyfikować strony główne tych serwisów z mapami, to byłbym wdzięczny. Może gdzieś tam jest Polska w lepszej jakości i spójności, niż w Google :)

Do tej pory (z pomocą Garrappachc) odnaleźliśmy następujące serwisy, z których korzysta Ortho4XP:

GO2: http://maps.google.pl
FR: https://www.geoportail.gouv.fr
BI: http://maps.bing.com
Arc: http://www.arcgis.com/home/webmap/viewe ... Existing=1
ASK_1 i ASK_2: (Alaska GINA): http://browse.alaskamapped.org/orthos
SP: (Hiszpania): http://signa.ign.es/signa/
HITTA: (Szwecja): https://www.hitta.se/kartan!~63.18411,2 ... eLayer!l=1
SE: (Eniro: Szwecja, Norwegia, Finlandia): http://map04.eniro.no
PL: (Geoportal Polska): http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/
CZ: https://mapy.cz/
DE: http://sg.geodatenzentrum.de/web_bkg_we ... iewer.html
NO: http://www.norgeskart.no/#7/443596/7268 ... +flybilder

Należy używać mesha 1" DEM tam, gdzie to możliwe:
http://www.viewfinderpanoramas.org/Cove ... s_org1.htm

W przeciwnym razie 3" DEM:
http://www.viewfinderpanoramas.org/Cove ... s_org3.htm
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: X-Plane 11

Postprzez pawel-d » Pt 24 lut 2017, 9:29

Dzięki wielkie Jarku.
Polatałem sobie wczoraj chwilę na moim rodzimym Elblągiem. Na razie na podkładzie foto z map bing. Wygląda to znacznie lepiej niż standard. Czasy ładowania się lotu za poszły mocno w górę. Wypadałoby się teraz poduczyć robienia obiektów 3d i wrzucania ich do sim'a, żeby trochę urozmaicić scenerię.

A jeszcze pytanie - bo chyba ciągle mam problem ze zrozumieniem struktury scenerii. Jeśli jest takie Poland VFR Scenery, to kiedy generuję scenerię foto w Ortho4XP, to nie muszę już generować Overlay w ostatnim kroku? Tylko paczki muszą być niżej, dobrze myślę?
I jeszcze drugie - czy ew. zmiana kolorystyki czy korekta tekstur może być zrobiona po wygenerowaniu danego obszaru na plikach jpg? Potem jeszcze raz uruchomiłbym generowanie tego obszaru, i wtedy program wykorzysta pobrane już i skorygowane pliki. Tak to działa?
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Jaromaz » Pt 24 lut 2017, 12:01

Akurat Elbląg jest bardzo dobrze zrobiony w źródle Apple - bez chmur i w ZL17. Obiekty 3D z Google również ma przeniesione - co widać na tym zrzucie z Elbląga.

W przypadku Ortho4XP overlay oznacza obiekty 3D (domy, sieci dróg, lasy itp) pobierane ze scenerii defaultowej lub z HDMeshv3. Jeżeli posiadasz Poland Pro VFR Scenery lub scenerię wygenerowaną przez World2XPlane, to nie powinieneś w ogóle wybierać tej opcji. Czasami korzystam z niej w Stanach, gdzie wypełnienie OSM jest dużo gorsze niż obiekty w domyślnej scenerii.

Jak już raz zbudujesz scenerię, to źródła JPG zapiszą się w Ortho4XP w katalogu Orthophotos/+TILE/ZRODLO_ZL/. One będą zawsze "czyste" - takie jak u dostawcy danych. Od tej pory możesz dowolnie, wielokrotnie przegenerowywać scenerię, wykonywać CC, maski, mieszać ZL itp., a dane będą pobierane tylko z Twojego dysku twardego, bez dodatkowego pobierania z serwera map.

Jeżeli nie posiadacie urządzenia Apple, a chcielibyście podejrzeć jakość ich map na interesującym Was regionie, to możecie skorzystać z tej strony (kliknięcie w link Driving directions and map).
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez pawel-d » Pt 24 lut 2017, 12:13

No własnie zobaczyłem ten screen z Elbląga. Muszę jeszcze potwierdzić, ale chyba nie widziałem u siebie kościoła św. Mikołaja który na sceenie jest. Pewnie mam coś nie tak z kolejnością scenerii.
Teraz jestem w pracy więc nie sprawdzę. Ale zrobiłem tak, że w katalogu Ortho gdzie są warstwy overlay (jeden wspólny katalog z nazwą na y... który ma już dalej poszczególne obszary) zmieniłem nazwę podkatalogu dla obszaru Polski. Muszę jeszcze popróbować i zobaczyć kolejności w pliku ini.
Samą scenerią umieściłem po prostu w custom scenery (katalog 'poland') i w pliku ini jest nad wpisami dot. tego katalogu y___ i katalogów ze sceneriami foto.
No ale to sprawdzę jeszcze po południu.
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Jaromaz » Pt 24 lut 2017, 12:21

Jeżeli nie widziałeś tego kościoła, to znaczy, że albo katalog overlay nadpisał Ci katalog z Poland Pro VFR Scenery (zła kolejność - wtedy widzisz tylko defaultowe obiekty), albo ilości obiektów (suwak w ustawieniach graficznych) masz ustawioną na zbyt niską.
Kościół jest zawarty w pakiecie Poland Pro VFR Scenery - posiadając tę scenerię USUŃ wszystkie scenerie overlay nad Polską wygenerowane przez Ortho4XP (cały katalog overlay).
Pamiętaj, aby przy dodawaniu nowych scenerii usuwać plik scenery_packs.ini. W przeciwnym razie nowe katalogi wrzuca on na szczyt swoich wpisów, robiąc przy tym niezłe zamieszanie w ostatecznym wyglądzie scenerii ;)
X-Plane polecam: Just Flight PA-28R Arrow III, Red Eyes An-2, PMDG DC-6, IXEG 737, SimCoders Reality Expansion Pack, Ortho4XP + xEnviro.
Avatar użytkownika
Jaromaz
Steward
Steward
 
Posty: 817
Dołączył(a): Śr 03 lip 2002, 3:21
Lokalizacja: EPGO
Imię i Nazwisko: Jarosław Mazurkiewicz
Vatsim PID: 839288

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez pawel-d » So 25 lut 2017, 3:15

Miałem jeszcze jakiś stary w2xp dodany. Nie zauważyłem go wcześniej. Symulator startował 0,5h! (dosłownie). Po usunięciu jest dobrze. Czas uruchamiania bardzo dobry. Wszystko jest jak powinno. Całość wygląda przepięknie.
Ja już pliku ini nie usuwam. Edytuję go ręcznie. Po usunięciu katalog Global Airports potrafi wskoczyć za wysoko nadpisując niektóre nasze lotniska, więc edycja i tak jest potrzebna. Przydałby się interfejs do "układania" scenerii jak w FSX.
No to włącze jaszcze kilka obszarów na noc i idę spać.. :)
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Sypoś » So 25 lut 2017, 12:29

Czyli zamulał Ci w2xp?
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez pawel-d » So 25 lut 2017, 13:06

Chyba problem był taki, że były dwie scenerie wektorowe - w2xp i sceneria Polski o ktorej pisze Jaromaz. Wcześniej latałem z samym w2xp i było ok.
Te długie czasy ładowania były wtedy, kiedy miałem tak naprawdę widoczne obie scenerie, budynki nakładały się na siebie.
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Sypoś » So 25 lut 2017, 14:06

OK, wiem, co czym mówisz. Ja załatwiłęm sobie tak symulator jak na scenę Warszawy od DD nałożyły mi się obiekty z w2xp. Sieczka. Komputer chciał się zagotować. Bez w2xp w tym obszarze jest lepiej, ale wciąż daleko do doskonałości. Czemu, nie wiem.
Avatar użytkownika
Sypoś
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1466
Dołączył(a): Wt 28 wrz 2010, 14:36
Imię i Nazwisko: Michał
Vatsim PID: 1168873

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez pawel-d » Pn 27 lut 2017, 10:49

Kurcze, trzeba uważać z tymi sceneriami. Szczególnie warstwa obiektów wektorowych - drogi, autogen (to overlay?).
Znowu spędziłem sporo czasu na znalezieniu tego, co się duplikuje. Z myślą o lataniu większą maszyną (757) szykowałem sobie okolice lotniska LFST, Strasburg. Zrobiłem jeden tile - +48+007. Wrzuciłem też w2xp - paczkę całej Europy. No i oczywiście okazało się, że mam dwie wersje 'dróg, domków itp.'. Wyrzuciłem w2xp i nie mogłem dojść skąd pochodzi autogen w okolicy lotniska. Najgłupsze było to, że po drugiej stronie Renu (to granica z Niemcami jest) nie ma już nic. Pusta fotosceneria. Ten sam obszar 48+007.
Okazało się, że problem jest w paczkach scenerii Korsyki. To co w którymś wątku pokazywał Jaromaz jako całość. Ta paczka zawiera warstwę overlay bodaj dla całej Francji, ale równo uciętą z granicą państwa...
Trzeba być świadomym co i gdzie się kopiuje i skąd bierzemy poszczególne warstwy scenerii.
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Tom01 » Pn 13 mar 2017, 23:58

Moglibyście wyjaśnić jakie skale są związane z ZL? W manualu na tem temat nie ma nic. Chciałbym zrobić scenerię do niskich lotów śmigłowcowych i rzecz jasna zależy mi na jak najbardziej szczegółowej. Tym bardziej, że chcałbym polatać w swoim regionie a tu pustynia jeśli chodzi o dostępne scenerie dobrej jakości. Na próbę wrzuciłem max, ZL19, źródła BI i cztery "kwadraciki" mapy ściągnęły już 500GB danych i dalej się ściąga.
Avatar użytkownika
Tom01
obserwator
obserwator
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 27 gru 2012, 23:25
Imię i Nazwisko: Tomasz Jurgielewicz
Vatsim PID: 0

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez pawel-d » Wt 14 mar 2017, 1:09

Nie bardzo wiem jak to działa. Nie wiem czy skala jest stała, czy np zależy od szerokości geograficznej. Obszar 1x1 stopień na wyższych szerokosciach jest mniejszy niż bliżej równika, i możliwe że ten sam ZL odpowiada większej faktycznej rozdzielczości tekstur.
Na simheaven jest tabelka która teoretycznie opisuje poszczególne skale: http://simheaven.com/?page_id=338 .
ZL 19 to już bardzo wysoka rozdzielczość. Pytanie, czy faktycznie źródła tekstur dają taką jakość. To chyba jest tak, że jeśli ustawisz Zl17 lub 18, a źródła są w rozdzielczości max 17, to pliki i tak będą większe przy większym ZL, ale jakość nie będzie lepsza, czyli odpowiednie tekstury będą w mniejszej rozdzielczości.
Ja też wziąłem się za helikoptery. Ciężko mi to idzie na razie. Ale latam teraz nad Nową Zelandią. Całość obu wysp w ZL17 daje ok 190 GB. I jest to niezła jakość do lotów na wysokościach 3-5 tyś stóp.
ZL 19 chyba jest osiągalne dla małych obszarów tylko, ze względu na pojemność właśnie.
Bardzo duże znaczenie dla całości scenerii ma też odpowiedni overlay. Dla Polski faktycznie świetnie sprawdza się paczka, którą pozyskał i udostępnił Jaromaz. To wersja alfa, ale jak najbardziej się sprawdza.
Paweł
EPGD
Avatar użytkownika
pawel-d
Steward
Steward
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pt 01 cze 2007, 10:43
Lokalizacja: Gdańsk
Imię i Nazwisko: Paweł Dragan
Vatsim PID: 1003437

Re: Ortho4XP - fotoscenerie nowej generacji

Postprzez Tom01 » Wt 14 mar 2017, 1:14

pawel-d napisał(a):Bardzo duże znaczenie dla całości scenerii ma też odpowiedni overlay. Dla Polski faktycznie świetnie sprawdza się paczka, którą pozyskał i udostępnił Jaromaz. To wersja alfa, ale jak najbardziej się sprawdza.


Mało mam doświadczenia z robieniem scenerii, kilka lat temu z jako-takim powodzeniem robiłem za pomocą GMap czy coś takiego. Miałem jednak sporo błędów i zarzuciłem. Jak rozumiem, "overlay" to warstwa z budynkami, tak? Czytałem o Poland Pro VFR Scenery, ale szukam, szukam i nie wiem skąd to można dostać. O ile można...
Avatar użytkownika
Tom01
obserwator
obserwator
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz 27 gru 2012, 23:25
Imię i Nazwisko: Tomasz Jurgielewicz
Vatsim PID: 0

Następna strona

Powrót do X-Plane

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości