Symulator własnej produkcji - MCP 737NG

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: alfsky, ToTom

Symulator własnej produkcji - MCP 737NG

Postprzez ToTom » Cz 12 maja 2005, 13:15

Ponieważ wątek o symulatorach spuchł nieco, i trudno mi juz czasem tam coś odszukać, proponuję nowy wątek, a właściwie jakby podrozdział dotyczący tylko i wyłącznie MCP 737NG.

MCP w 737 NG występuje w dwóch wariantach, które mają wiele odmian ;)
Nie wiem od czego zależą takie szczegóły jak kolor wyświetlaczy itp, ale spotkałem sie juz z różnymi zdjęciami.
Generalnie o różnicy pomiędzy MCP 737 oraz ich schematy znajdziecie tutaj:
http://www.b737.org.uk/glareshield.htm
Kilka zdjęć:
Stary:
http://www.airliners.net/open.file/576915/L/
Nowy
http://www.airliners.net/open.file/776089/L/

Ponieważ ja zająłem się nowym, więc tutaj macie jeszcze kilka jego zdjęć:
http://www.airliners.net/open.file/754532/L/
http://www.airliners.net/open.file/752737/L/
http://www.airliners.net/open.file/697953/L/
http://www.airliners.net/open.file/695333/L/
http://www.airliners.net/open.file/544683/L/
http://www.airliners.net/open.file/597933/L/
http://www.airliners.net/open.file/580359/L/
http://www.airliners.net/open.file/402148/L/

Jak zdobyć takie MCP?
Można oczywiście zakupić. Kilku producentów ma w swojej ofercie takie MCP. Niestety, ich cena odstrasza (i to dość mocno).
Mozna zrobić samemu - jednak bez dostępu do odpowiednich narzędzi może to być nieco utrudnione - ale nie niemozliwe.
Ja poszedłem trzecią drogą - robie sam, ale z gotowych podzespołów.
Wszystko co potrzebowałem do zrobienia MCP kupiłem u Jakuba Gaika www.symulatory.com i przystąpiłem do mozolnego lutowania.
Całe MCP/EFIS otrzymałem w takim stanie:
Obrazek
Całość zbudowana jest na elektronice (a właściwie elektroniczce ;) ) FSBus. Ponieważ mam już COM zabudowany w mojej skrzyneczce, do MCP wystarczył mi KEY, LED, i kilka DISP. Jakub elegancko wszystko rozmieścił na płytkach o wymiarze odpowiadającym panelowi MCP. Po zlutowaniu wystarczy podpiąć to z COM jedną tasma 10-cio żyłową i po sprawie.
Szczerze mówiąc całe lutowanie jak to lutowanie skomplikowane nie jest. Jeśli jednak mam być szczery, polecałbym najpierw zacząć od zmontowania czegoś prościejszego, żeby choć troche wiedzieć co i jak ma być połączone. A ponieważ podstawą całości jest COM, więc może być jako trening.
Z czego zbudwane jest MCP? Górna płytka to kilka sztuk wyświetlaczy, kilka enkoderów, mikrostyki, diody. Dolna to kilka oporników, układy PIC, kondensatory... Zabawa polega na dokładnym wlutowaniu wszystkiego wg otrzymanego od Jakuba schematu.
Niedługo zamieszczę zdjęcia płytek z wlutowanymi elementami. Zobaczycie, że wiele tego nie ma.
Jeszcze rok temu MCP i kokpit w ogóle leżały daleko poza zasięgiem moich mozliwości finansowych. Jednak odkąd ruszyła produkcja w www.symulatory.com wszystko nagle stało się dostępne...

Dlaczego elektronika oparta o FSBus?? Bo to prosty projekt, niedrogi... Ale najwżniejszym argumentem jest to, że gotowe płytki mozna zakupić w Polsce za rozsądne pieniądze. Inne projekty mają zbliżone możliwości, jednak wykonywanie płytek samemu jest nieopłacalne.
FSBus pozwala na zmontowanie całego kokpitu.
Ostatnio edytowano Wt 31 maja 2005, 10:00 przez ToTom, łącznie edytowano 4 razy
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez kevin » Cz 12 maja 2005, 14:20

Od czego zalezy wyglad? Mysle ze od wykonawcy. Pewnie niejedna firma dostarcza Boeingowi czesci. Jako kolejna rozbieznosc moznaby chociaz podac przyklad malowan throttle- ja widzialem juz 3 rozne warianty. Na MCP nawet przyciski w roznych wariantach sa inne. Czasem dioda jest nad przyciskiem a opis na nim, czasem i dioda i opis sa na przycisku a czasem i dioda i opis nad przyciskiem. Przyciski sa wysokie i niskie, kwadratowe i prostokatne takze kombinacji jest duzo wiec robiac MCP nie da sie kierowac jakims jednym wzorem bo kazdy jest ciut inny. Ok malo kogo pewnie te dywersje obchodza wiec zakoncze linkiem z dokladnymi wymiarami MCP + przy okazji Main Panelu.

http://www.simpits.org/database/graphic ... ront_B.jpg

pzdr
Avatar użytkownika
kevin
Steward
Steward
 
Posty: 270
Dołączył(a): Śr 14 maja 2003, 19:46
Lokalizacja: EPKB

Postprzez ToTom » Cz 12 maja 2005, 14:25

kevin napisał(a):Od czego zalezy wyglad? Mysle ze od wykonawcy.
I zamawiającego zapewne także.
kevin napisał(a):Na MCP nawet przyciski w roznych wariantach sa inne. Czasem dioda jest nad przyciskiem a opis na nim, czasem i dioda i opis sa na przycisku a czasem i dioda i opis nad przyciskiem.
Opis nad lub na przycisku to kwestia jednej z dwóch wersji o której napisałem na początku.

Wracając do FSBusowego MCP:
Fragment pustej płytki:
Obrazek

Fragmenty obu płytek z wlutowanymi elementami:
Obrazek
Obrazek

Płytki po połaczeniu:
Obrazek

Już z panelem, ale jeszcze bez przycisków:
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn 30 maja 2005, 10:02 przez ToTom, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez maver » Cz 12 maja 2005, 18:58

To jeszcze mi powiedz ile za to dałeś... chociaż w przyblizeniu. (za to co na zdjęciach u góry).
LG S1,Intel Core2duo, 2,5GbRam, Radeon Mobility X1600 512Mb. Obrazek
maver
Steward
Steward
 
Posty: 141
Dołączył(a): Cz 08 kwi 2004, 7:43
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez Nighthawk » Cz 12 maja 2005, 19:11

Czy szanowny moderator zechciałby podkleić wątek?

Dodam, że w fotkach klasyka brakuje mi MCP ze ALT INV (Flight level intervention), który osobiśnie widziałem w naszych LOTowskich 400-tkach

pozdrawiam,
Piotr
Nighthawk
 

Postprzez alfsky » Cz 12 maja 2005, 19:58

Moje MCP- wyglada w tej chwili tak. Buduję troche inna metodą (bo miałem już wczesniej płytki od FSBUS-a) więc od Jakuba mam tylko panel i brakującą elektronikę. Wyglada to tak że mam trochę wiecej płytek i kabelków, a i konstrukcja panela też nieco inna. Ale składa się baaardzo przyjemnie. Jedyne so mnie przeraża to lutowanie wyświetlaczy, bo ja zaawansowanym lutowaczem nie jestem a ścieżki cieniutkie ;) Mam nadzieję że niedługo bedę się mógł pochwalić gotowym panelem.
Obrazek


Ceny elektroniki FSBUS-a podane przez Jakuba z wątku http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0
Cytuję aby było łatwiej znaleźć. Jednocześnie informuję że zaingerowałem w treść cytatu celem poprawienia czytelności, oryginał pod linkiem powyżej.


JAKUB GAIK napisał:


Zgodnie z obietnicą zamieszczam cennik modułów opartych na FS BUS jakie można u mnie zamówić.

Kod: Zaznacz cały
Moduł                   Nr    Płytka   Części   Kit   Zmontowany
COM                        1  19,00   68,00   79,00   139,00
KEY                        2  39,00   59,00   89,00   159,00
AD                         3  16,00   63,00   69,00   149,00
DISP3                      4   7,50   34,00   39,00    69,00
DISP8(3 segmenty)          5   5,00   14,80   18,00    38,00
DISP8(5 segmentow          6   7,50   24,00   29,00    59,00
LED                        7  16,00   37,00   49,00    89,00
DO                         8  49,00   66,00  105,00   175,00
SERVO                      9  11,00   36,00   42,00    85,00
COM-KEY                   10  58,00  127,00  175,00   290,00
COM-KEY-AD                11  74,00  190,00  250,00   430,00
COM-KEY-AD-DISP           12 119,00  394,00  490,00   690,00
COM-KEY-AD-D-LED          13 135,00  431,00  540,00   750,00
MCP                       14 190,00  380,00  545,00   770,00
RADIO                     15  28,00   51,00   72,00   110,00
XPNDR                     16  28,00   44,00   68,00    95,00
FMC                       17  65,00  150,00  195,00   280,00
EXPANDER                  18  15,00   10,00   23,00    38,00
ROTARY                    19   8,00   12,00   19,00    25,00


UWAGA:
Wszystkie układy PIC16F84 dostarczam niezaprogramowane. Programowanie wykonuje każdy samodzielnie nadając numery poszczególnym sterownikom wg własnych potrzeb.

Moduły Nr. 1-9 – standardowe płytki FSBUS.
Moduł Nr.4 (DIPS3) – cena za płytkę oraz zestaw dla jednego wyświetlacza (standardowa płytka FSBUS posiada 6 takich modulów)

Moduły 10-13 - płytki oraz zestawy zawierające kilka modułów jednocześnie , zgodnie z oznaczeniami (oznaczenie DISP w tym przypadku oznacza zespół 6 sterowników wyświetlaczy tak jak w oryginale). Zestawy takie umożliwiają zrezygnowanie z wykonywania połączeń poszczególnych płytek za pomocą taśm kablowych (połączenia między modułami wykonane są już na płytce).

Moduł 14 (MCP) - zestaw zawiera dwie płytki (jedna do montażu wyswietlaczy, przełączników, diod, i przycisków, druga zawierajaca układy sterujące) montowane jedna za drugą. Moduł ten posiada w sobie całą elektronikę potrzebna do wysterowania wszystkich elementów MCP i łączy się go z modułem COM za pomocą jednej tasmy kablowej tak jak standardową płytkę FSBUS.
Rozstaw i wymiary poszczególnych elementów pasują do panelu czołowego MCP mojej produkcji. Całość stanowi po zaprogramowaniu sterowników i podłączeniu do FSBUS COM gotowe urzadzenie MCP.

Moduły 15-16 - płytki radia oraz transpondera zawierające wyswietlacze, przyciski oraz przełączniki wieloobrotowe (rotary) . Całość pasuje do paneli mojej produkcji.
Uwaga: te płytki nie zawieraja sterowników DISP oraz KEY, a jedynie posiadają gniazda do połączenia z tymi modułami (moduł taki zawiera za mało elementów aby opłacalne było stosowanie w nim osobnych sterowników)

Moduł 17 - płytka klawiatury FMC pasująca do panelu FMC mojej produkcji. Zestaw zawiera kontroler klawiatury w standardzie PS2.

Moduł 18 – ekspander wyjść sterujacych modułu COM (standardowa płytka COM umożliwia podłączenie max. 4 płytek kontrolerów co czasami jest niewystarczające). Expander daje mozliwość podłączenia max 10 kontrolerów (lub wielokrotność przy zastosowaniu nastepnych expanderów).

Moduł 19 – płytka drukowana wraz przełącznikiem 12-to pozycyjnym wieloobrotowym, oraz gniazdem GOLDPIN do połączenia z modułem KEY jako ROTARY.



Pozycja „PŁYTKA” - sama płytka drukowana z powierconymi otworami

Pozycja „CZĘŚCI” - zestaw części bez płytki

Pozycja „KIT” - zestaw zawierający powierconą płytke drukowana oraz komplet części potrzebnych do zmontowania gotowego modułu

Pozycja „ZMONTOWANY” - moduł polutowany i uruchomiony pod względem elektronicznym. Wymaga zaprogramowania ukladów PIC wg własnych potrzeb.



ZAMOWIENIA proszę składać w następujacej formie:


1. Dokładny adres do wysyłki
2. Sposób wysyłki (POCZTA,KURIER-jaki?)
3. Sposób zapłaty (PRZEDPŁATA,POBRANIE) – przy przedpłacie tańsza wysyłka
4. Treść zamowienia w formacie – Numer, Nazwa, Ilość sztuk

Zamówień niekompletnych (np. tylko część elementów z danego zestawu), oraz nietypowych (elementów niezawartych w cenniku) z oczywistych przyczyn nie realizuję.

Zamówienia na kwotę ponad 300zł wymagają 20% zaliczki (potwierdzam dowodem KP)

Po otrzymaniu i zweryfikowaniu zamówienia wysyłam e-mail zwrotny z potwierdzeniem jego przyjęcia i podaniem przewidywanego terminu realizacji.

Zamówienia proszę przesyłać na adres biuro@symulatory.com lub jjgaik@poczta.onet.pl
Proszę o NIE WYSYŁANIE zamowień na PRIV z Forum (zamówienia chcę mieć w jednym miejscu tak aby nic nie przeoczyć).

W razie potrzeby na zamówione produkty wystawiam FAKTURY VAT ( w takim przypadku proszę o podanie tego faktu w zamówieniu i załączenie danych firmowych do faktury).

Wszystkie zamówienia przyjmuję do dnia 9 stycznia 2005r (niedziela).
Proszę o rozważne i przemyślane składanie zamówień. W razie wątpliwości proszę pisać na podane wyżej adresy.

Pozdrawiam
Gaik Jakub
www.symulatory.com
[/code]
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Grzesiek021 » Cz 12 maja 2005, 23:02

tomek ile cie wszystko kosztowalo ?
Grzesiek021
 

Postprzez ToTom » Pt 13 maja 2005, 0:09

Grzesiek021 napisał(a):tomek ile cie wszystko kosztowalo ?
Mniej więcej jak w cenniku powyżej. Brałem też opakowanie :wink:
alfsky napisał(a):Jedyne so mnie przeraża to lutowanie wyświetlaczy, bo ja zaawansowanym lutowaczem nie jestem a ścieżki cieniutkie

Nie pękaj :lol:
Dla zachęty obecne stadium MCP:
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn 30 maja 2005, 10:03 przez ToTom, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Paweł » Pt 13 maja 2005, 0:32

A ja tak zapytam .. czy nei szkoda wam wydawac tyle $ na fs-a itp 8O nie lepiej za to polatac gdzies w realu ? :idea:
Paweł
 

Postprzez ToTom » Pt 13 maja 2005, 7:32

Paweł napisał(a):A ja tak zapytam .. czy nei szkoda wam wydawac tyle $ na fs-a itp 8O nie lepiej za to polatac gdzies w realu ? :idea:
Pawle, jedno nie wyklucza drugiego. Proponuję skupić się na MCP a dyskusję o naszym hobby jako takim przenieść do innego wątku.
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez alfsky » Pt 13 maja 2005, 7:54

Pawełnapisał:
A ja tak zapytam .. czy nei szkoda wam wydawac tyle $ na fs-a itp nie lepiej za to polatac gdzies w realu ?


Za "taką" kasę to bym chyba nawet badań w GOBL-u nie zrobił a gdzie tam do latania. No chyba ze o glajtach piszesz ale to juz inna sprawa. faktyczniem jest OT wiec koniec dyskusji ;)

ToTom napisał:
Nie pękaj
Dla zachęty obecne stadium MCP:
Jasne że dam radę ;) Jeszcze tylko 7 godzin pracy i zaczyna się weekend, a zapowiadali zimno i opady więc pewnie powalczę z wyświetlaczami ;)
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez ToTom » Pt 13 maja 2005, 22:01

Jeszcze podświetlenie całości + EFIS i będzie koniec :wink:
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn 30 maja 2005, 10:04 przez ToTom, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Jacek » Pt 13 maja 2005, 22:25

Tomek a jak podswietlisz mcp ,jestem na etapie podswietlania koncowki main i woze sie diodami rowno, strasznie ciezko rownimoiernie podlozyc swiatlo a poza tym od kazdej diody kabelek idzie i z tylu juz mam pajeczyne,sa folie swiecane ale straszliwie ciezko je namierzyc a to wlasnie daje najlepiej rozlozone swiatelko,moze masz jakis inny patent?pozdrawiam i ne pedz tak z ta robota bo mnie przegonisz :D
Jacek
Jacek
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1503
Dołączył(a): Wt 21 maja 2002, 13:28
Lokalizacja: EPWA-Bemowo
Vatsim PID: 0

Postprzez ToTom » So 14 maja 2005, 17:15

Mam kilka pomysłów, niestety, nie moge opisać, bo najpierw musi być wizyta w hurtowni elektrycznej. I jak zobaczę czy to, o czym myślę jest dostepne, to sprzedam patent.
Ale najprościej (tylko że nie najtaniej - chyba że źle szukałem) byłoby zamontować taki neon jak do komputera - ludziska to montują, żeby komp był jak choinka. Jasno świeci, nie grzeje się za bardzo, zasilane na 12V. Powinno byc idealne - a i kolory sa różne. Idealna byłby zielony neon. Myślę że byłoby coś jak tu (to nie NG ale chodzi o podświetlenie) http://www.airliners.net/open.file/453015/L/

MCP na swoim miejscu. Teraz czas na EFIS.
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn 30 maja 2005, 10:04 przez ToTom, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez ToTom » N 15 maja 2005, 1:31

Zanim napisałeś, postanowiłem wsadzić tam dwie żaróweczki samochodowe na 12V. Efekty jak na zdjęciu (chociaż w naturze wygląda to o wiele lepiej. Dodatkowa zaleta - regulacja jasności jakimkolwiek małym potencjometrem.
Obrazek
Obrazek
PS. To tylko ekpseryment :wink:
Ostatnio edytowano Pn 30 maja 2005, 10:05 przez ToTom, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Jacek » N 15 maja 2005, 10:48

Czesc.wg mnie najlepszym rozwiazaniem oswietlenia jest folia ,ale tak jak mowilem ciezko ja zdobyc.pzdr Jacek
link do takiego oswietlenia
http://www.sim737.com/forum/viewtopic.p ... af06e8c056
Jacek
Jacek
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1503
Dołączył(a): Wt 21 maja 2002, 13:28
Lokalizacja: EPWA-Bemowo
Vatsim PID: 0

Postprzez alfsky » N 15 maja 2005, 12:08

Mozna nabyć tutaj http://www.conrad.pl/index.php?art=184030&back=serch

ALE:

1. CENA!!!
2. Do tej ceny należy dołożyć cenę przetwornicy.
3. Zakłócenia. Takie folie są zasilane napięciem 60-100V i częstotliwością 1-10kHz. Obawiam się że może być problem z prawidłowym działaniem FS-BUS-a gdy coś takiego bedzie w pobliżu.
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Jacek » N 15 maja 2005, 12:30

Moge zagwarantowac ze oswietlenie diodami wychodzi napewno drozej niz 41 zl plus zasilacz ,a jezeli o kwestie techniczne czy moga byc klopoty z wspolpraca z fs busem to sie nie wypowiadam z tego co widze duzo oswietlen w panelach robi sie wlasnie na takiej folii i nikt nie sugerowal ze moga byc jakies klopoty.
dzieki za adres, teraz juz niestety mam oswietlenie zrobione z diodami wiec wymieniac nie bede, ale przyda sie na pozniej.Czesc
Jacek
Jacek
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1503
Dołączył(a): Wt 21 maja 2002, 13:28
Lokalizacja: EPWA-Bemowo
Vatsim PID: 0

Następna strona

Powrót do Symulatory własnej produkcji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

cron