Symulator własnej produkcji - CDU 737NG

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: alfsky, ToTom

Symulator własnej produkcji - CDU 737NG

Postprzez ToTom » Pt 13 maja 2005, 0:41

Pora rozpocząć starania o CDU do 737NG.
Po długim poszukiwaniu w sieci efekty mizerne. Przykład:
http://www.737cockpit.com/index.php?opt ... &Itemid=40
Widzicie cenę?? :roll:
Lub to: http://www.flightdecksolutions.com/prod_info.php?id=255 (sama obudowa z klawiaturą)
No ale... ale to było kiedyś. Teraz to patrzę na te stronki żeby się pośmiać z cen... (albo coś podpatrzeć)
Zamieszczam fotki zrobione podczas wizyty u Jakuba ( www.symulatory.com ). Cena ma być "przystępna" cokolwiek by to nie znaczyło (znaczy że w porównaniu wyjdzie o wiele taniej).

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ekranik jest full wypas. Można na nim oglądać filmy (640x480). O podobnych przeczytacie na forum ProjectMagenta. Zdjęcie pochodzi z tamtego forum:
Obrazek

A co mają w prawdziwym 737NG??
http://www.airliners.net/open.file/725588/L/
http://www.airliners.net/open.file/516458/L/

Pożyjemy to zobaczymy takie i u mnie na wsi :lol:
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez ToTom » N 14 sie 2005, 3:11

Co tu dużo mówić. CDU zajechało na wieś.
Ponieważ miejsca mam nie za wiele, a kokpit to 2/3, więc w miejsce drugiego FMC przygotowałem sobie wszystko co najważniejsze z central panel.

Pierwsze testy:
Obrazek

Nie ma lekko, będzie co sprzątać...
Obrazek

Są już pierwsze efekty:
Obrazek

Kilka(naście) godzin później...
Obrazek

Zbliżenie:
Obrazek

Jeśli lot się dłuży, na FMC można obejrzeć filmik:
Obrazek

Jednak zdecydowanie stosujemy go do innych celów:
Obrazek

I na deser mój pseudopedstal z założonymi enkoderami współosiowymi (zapomniałem założyć na pokrętła zatyczki - wybaczcie ;))
Obrazek

Krótko mówiąc zajekurnafajne CDU...
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Butik » Pn 15 sie 2005, 19:17

U mnie też już działa! Dzięki Tomek jeszcze raz za pomoc przy FSBUSie.

Foty:
http://butik.ktm.net.pl/kokpit/fmc_1.jpg
http://butik.ktm.net.pl/kokpit/fmc_2.jpg
http://butik.ktm.net.pl/kokpit/fmc_3.jpg

krótki film:
http://butik.ktm.net.pl/kokpit/fmc.wmv

I film z dzisiejszej próby lądowania w crosswindzie (36kts pod kątem 90 stopni do pasa, Boeing 737-800)

Widok z zewnątrz:
http://butik.ktm.net.pl/fs9/738-1.wmv (~2,5MB)

Widok z kokpitu:
http://butik.ktm.net.pl/fs9/738-2.wmv (~2,9MB)

Widok na przyrządy:
http://butik.ktm.net.pl/fs9/738-3.wmv (~3,1MB)
Michał "Butik" Buciak
TR: C150 C152 C172 AT3 SRngr
FL: EFox, EchoS, B767
Avatar użytkownika
Butik
Steward
Steward
 
Posty: 919
Dołączył(a): Pt 17 maja 2002, 12:00
Lokalizacja: MEDUR

Postprzez Jacek » Pn 15 sie 2005, 20:43

Michal filmiki rewelacja, gdzie tak wialo :D ,w taka pogode nie powinno sie latac :)
Jacek
Jacek
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1503
Dołączył(a): Wt 21 maja 2002, 13:28
Lokalizacja: EPWA-Bemowo
Vatsim PID: 0

Postprzez Buczek » Pn 15 sie 2005, 20:46

Butik napisał(a):Widok z kokpitu:
http://butik.ktm.net.pl/fs9/738-2.wmv (~2,9MB)


Zatrzeslo po przyziemieniu, ah ta hydraulika :lol:

Swietny material, prosimy o wiecej :wink: .

Jerzy
Buczek
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 1930
Dołączył(a): So 04 maja 2002, 14:51

Postprzez ToTom » Pn 15 sie 2005, 22:48

Butik napisał(a):U mnie też już działa! Dzięki Tomek jeszcze raz za pomoc przy FSBUSie.
To dopiero początek. Opiszemy sobie w FSBusie cały samolocik ;)
Filmiki świetne!
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez kevin » Wt 16 sie 2005, 13:15

To dopiero początek. Opiszemy sobie w FSBusie cały samolocik

Nie wiem jak inni ale ja bym prosil na forum. Mam troche koncepcji co i jak, co przez FSBUS'a a co inaczej ale zawsze lepiej miec wiecej rozwiazan do wyboru lub miec wyprobowane.
BTW moge spytac skad wzieliscie te male monitorki (to chyba 5" prawda?) do FMC i jak ksztaltuja sie koszty za sztuke?

pzdr
Avatar użytkownika
kevin
Steward
Steward
 
Posty: 270
Dołączył(a): Śr 14 maja 2003, 19:46
Lokalizacja: EPKB

Postprzez ToTom » Wt 16 sie 2005, 13:57

kevin napisał(a):
To dopiero początek. Opiszemy sobie w FSBusie cały samolocik

Nie wiem jak inni ale ja bym prosil na forum. Mam troche koncepcji co i jak, co przez FSBUS'a a co inaczej ale zawsze lepiej miec wiecej rozwiazan do wyboru lub miec wyprobowane.

No coż, napisałem że sobie opiszemy, co oznacza, że kiedyś się za to zabiorę. Docelowo FSBus będzie sterował wszystkim. W tym momencie działa: Central Panel, CDU, MIP, MCP,EFIS.
kevin napisał(a):BTW moge spytac skad wzieliscie te male monitorki (to chyba 5" prawda?) do FMC i jak ksztaltuja sie koszty za sztuke?pzdr
Co to za monitorki, to opisałem w pierwszym poście. Poszukaj na Allegro, może tam będą.
Michał i ja mamy od Jakuba ( www.symulatory.com ) zakupione w całości z klawiaturką i elektroniką. Pytania o cenę kieruj do Jakuba ;).
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez kevin » Śr 17 sie 2005, 13:32

Co to za monitorki, to opisałem w pierwszym poście.


Tak myslalem juz kiedys pisales o tym. :oops:

Poszukaj na Allegro, może tam będą.


Bywaja ale rzadko i sa rozchwytywane wiec ciezko je nabyc... Orientowalem sie o cene nowek ale to minimum 500zl.

Pytania o cenę kieruj do Jakuba


No coz nie wiem czy ma to jakikolwiek sens bo Jakub sie rozplynal...

W tym momencie działa: Central Panel, CDU, MIP, MCP,EFIS.

A czy ktos z Was probowal obsluzyc FMC emulatorem klawiatury? Znalazlem pare fajnych opisow, obecnie jestem na etapie montowania. Koszty to: jakakolwiek klawiatura (nie USB), spora ilosc kabelkow, pare rozgaleznikow do kabelkow, przyciski. W sumie zamknie sie pewnie w 100zl. Jak na razie nie widze zadnych problemow oprocz emulowania kombinacji klawiszy (CTRL+F1, CTRL+F2 itd.) ale mam pare rozwiazan. Jak sie uda zamieszcze opis. Moze ktos juz sie w to bawil?
Avatar użytkownika
kevin
Steward
Steward
 
Posty: 270
Dołączył(a): Śr 14 maja 2003, 19:46
Lokalizacja: EPKB

Postprzez ToTom » Śr 17 sie 2005, 14:05

kevin napisał(a):
Pytania o cenę kieruj do Jakuba

No coz nie wiem czy ma to jakikolwiek sens bo Jakub sie rozplynal...
Wiesz, jestem jego klientem takim jak i Ty. Po prostu mieszkam względnie niedaleko i załatwiam osobiście.
kevin napisał(a):A czy ktos z Was probowal obsluzyc FMC emulatorem klawiatury? Znalazlem pare fajnych opisow, obecnie jestem na etapie montowania. Koszty to: jakakolwiek klawiatura (nie USB), spora ilosc kabelkow, pare rozgaleznikow do kabelkow, przyciski. W sumie zamknie sie pewnie w 100zl. Jak na razie nie widze zadnych problemow oprocz emulowania kombinacji klawiszy (CTRL+F1, CTRL+F2 itd.) ale mam pare rozwiazan. Jak sie uda zamieszcze opis. Moze ktos juz sie w to bawil?
No cóż. Nie próbowałem. W czasie dwuletniej budowy nauczyłem się jednego. Co zaoszczędzę na własnym budowaniu, potem muszę wydać drugi raz kupując porządne. Po prostu domowymi sposobami nie można wykonać choćby porządnej klawiatury do FMC, ładnej obudowy itp.
Co mogę, robię sam, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz.
Pozostaje też kwestia powtarzalności czy trwałości kabiny z czym się wiąże pewność działania. Obecnie testy trwają i wygląda na to, że już niedługo będzie można powtórnie zaryzykować lot na Vatsim.
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Wojtek 12 » Cz 18 sie 2005, 10:32

Fakt że jakub się rozpłyn bo ja do niego codziennie próbuje sie dodzwonic ale nie odbiera :cry:
Ostatnio edytowano Cz 03 maja 2007, 0:45 przez Wojtek 12, łącznie edytowano 1 raz
Lot to oderwanie się od naziemnych kłopotów.
_______________________________________

Obrazek
Avatar użytkownika
Wojtek 12
Steward
Steward
 
Posty: 330
Dołączył(a): Śr 05 sty 2005, 22:23
Vatsim PID: 0

Postprzez alfsky » Cz 18 sie 2005, 14:15

kevin napisał(a):
To dopiero początek. Opiszemy sobie w FSBusie cały samolocik

Nie wiem jak inni ale ja bym prosil na forum. Mam troche koncepcji co i jak, co przez FSBUS'a a co inaczej ale zawsze lepiej miec wiecej rozwiazan do wyboru lub miec wyprobowane.
pzdr


Ja mam instalacje paliwową rozpracowaną (wyłaczniki pomp, kontrolki braku cisnienia) z overheadu. Elektryka w drodze...
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez kevin » Cz 18 sie 2005, 22:43

Ja mam instalacje paliwow± rozpracowan± (wyłaczniki pomp, kontrolki braku cisnienia) z overheadu. Elektryka w drodze...


Prosilbym na maila.
Avatar użytkownika
kevin
Steward
Steward
 
Posty: 270
Dołączył(a): Śr 14 maja 2003, 19:46
Lokalizacja: EPKB

Postprzez alfsky » Pn 22 sie 2005, 22:42

kevin napisał(a):
Ja mam instalacje paliwow± rozpracowan± (wyłaczniki pomp, kontrolki braku cisnienia) z overheadu. Elektryka w drodze...


Prosilbym na maila.


Paliwo właśnie przerobiłem na potrzeby rozdzielenia zasilania AC i DC. Wyszło przy okazji walki z elektryką, więc bedzie w pakiecie.
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez ToTom » N 11 wrz 2005, 9:05

Postanowiłem że w weekend polatam. Zacząłem od aktualizacji softu (sob 7.00) i skończyłem aktualizować dzisiaj (ndz 1.00). Oczywiście nie polatałem, ale za to CDU zmienił się nei do poznania.
Bardzo irytowały mnie małe literki na wyświetlaczu. Niby czytelne, ale małe... No ale to już przeszłość. Szczegóły wkrótce na mojej stronce.
Fotki:
Poprzednia wersja:
Obrazek
Po zmianie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Butik » N 11 wrz 2005, 23:06

ToTom napisał(a):Bardzo irytowały mnie małe literki na wyświetlaczu. Niby czytelne, ale małe... No ale to już przeszłość.

Tomq! Widzę, że masz ten sam problem co ja -> literki dało się ładnie ustawić jeżeli chodzi opozycję na ekranie i wysokość znaków. Za cholerę jednak niemogę zmienić szerokości fontów, tak więc wygląda to trochę pokracznie. Znalazłeś już na to jakiś lek?
Michał "Butik" Buciak
TR: C150 C152 C172 AT3 SRngr
FL: EFox, EchoS, B767
Avatar użytkownika
Butik
Steward
Steward
 
Posty: 919
Dołączył(a): Pt 17 maja 2002, 12:00
Lokalizacja: MEDUR

Postprzez alfsky » Pn 12 wrz 2005, 0:25

Szerokości fontu chyba sie nie da jedynie odstepy miedzy literkami (spacing +/-) mnie sie to jakos poukladalo fajnie. Natomiast wkurzyla mnie karta grafiki (M64)bo nie moge bardziej obrazu powiekszyc i nie wykorzystuje całej powierzchni ekranu. Zeby bylo ciekawiej na tym samym sterowniku GF6800 bardzo ladnie wypelnia ekran. No ale drugiego nie kupie pod FMC ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez ToTom » Pn 12 wrz 2005, 7:32

Butik napisał(a):Tomq! Widzę, że masz ten sam problem co ja -> literki dało się ładnie ustawić jeżeli chodzi opozycję na ekranie i wysokość znaków. Za cholerę jednak niemogę zmienić szerokości fontów, tak więc wygląda to trochę pokracznie. Znalazłeś już na to jakiś lek?
Rowiązaniem jest nowa wersja CDU od PM. Ale to beta niestety, i to daje się odczuć.

alfsky napisał(a):Szerokości fontu chyba sie nie da jedynie odstepy miedzy literkami (spacing +/-) mnie sie to jakos poukladalo fajnie. Natomiast wkurzyla mnie karta grafiki (M64)bo nie moge bardziej obrazu powiekszyc i nie wykorzystuje całej powierzchni ekranu. Zeby bylo ciekawiej na tym samym sterowniku GF6800 bardzo ladnie wypelnia ekran. No ale drugiego nie kupie pod FMC ;)
Michałowi chodzi nie tyle o szerokość samą w sobie (to tak jak pisałeś) ale również o wysokość fontu, a to w nowej wersji da się zmienić.
Co do współpracy monitorka z kartami: na 3 karty GF4 z TV-OUT tylko na jednej działa poprawnie. Nawet bardzo poprawnie - ale tylko starsza wersja CDU. Nowa działa poprawnie Radeonem9200 ale ten znowu ma błędy z GC i nie wykorzystuje całego monitorka FMC.
Co za grymaśny soft :?
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez alfsky » Pn 12 wrz 2005, 7:53

ToTom napisał(a):Michałowi chodzi nie tyle o szerokość samą w sobie (to tak jak pisałeś) ale również o wysokość fontu, a to w nowej wersji da się zmienić.

Chyba jednak o szerokość mu chodziło, wysokość już ustawił ;)
Co do kart graficznych już wiem czemu karty wymieniałeś ;) Ale to sie musi dać jakoś zrociagnąć tym bardziej że to już robiłem na TV. jak bedzie pozytywny rezultat to dam znać.
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez ToTom » Pn 12 wrz 2005, 9:17

Co do liter u Michała, niech się sam wypowie ;)
Co do kart... W niedługim czasie testuję nastęne. W końcu trafię na taką, kóra obsługuje potrzebne tryby i działa z naszym monitorkiem po TV-OUT.
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Następna strona

Powrót do Symulatory własnej produkcji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

cron