Budowa Kokpitu Airbusa

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: alfsky, ToTom

,,arbuz,, panel z FDS

Postprzez Jacek » Pt 02 cze 2006, 8:59

powinno wyladowac w linkach ,ale ladne zdjecia wiec zasluguja na wlasny temat
http://www.flightdecksolutions.com/view_page.php?id=41
Jacek
Jacek
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1503
Dołączył(a): Wt 21 maja 2002, 13:28
Lokalizacja: EPWA-Bemowo
Vatsim PID: 0

film symulator a 320

Postprzez Jacek » Śr 18 paź 2006, 21:53

nie dalem do linkow bo mysle ze zasluguje na oddzielny post
film z symulatora a 320/symulator nie real ale bardzo ladnie zrobiony

http://remont.free.fr/a320/a320_lo.wmv
Jacek
Jacek
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1503
Dołączył(a): Wt 21 maja 2002, 13:28
Lokalizacja: EPWA-Bemowo
Vatsim PID: 0

Budowa Kokpitu Airbusa

Postprzez Conrad » Cz 04 sty 2007, 15:36

filmiki z softem airsimtech dla A320 , hi_ros

http://remont.free.fr/a320/pana.wmv
http://remont.free.fr/a320/A320.wmv



P.S.
Czy mozna poprosic moderatora o stworzenie przyklejonego watku dla budowania kokpitow dla typu A320 , byloby to w jednym miejscu ?

Wedle życzenia.
Wcześniejsza dyskusja tutaj
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=20518
Pozdrawiam Marek



Wielkie Dzieki Marek CR
Avatar użytkownika
Conrad
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 4691
Dołączył(a): Pn 15 kwi 2002, 12:45
Lokalizacja: EPWA

Postprzez ToTom » Cz 11 sty 2007, 16:06

Po raz pierwszy odkąd interesuje się PM, pojawił się u nich model samolotu wraz z plikiem do CDU - a jest to A319, oparty na modelu IFDG.
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez ToTom » Śr 17 sty 2007, 1:19

Czy ktoś może sprawdzić co to jest warte?
KLIK
(Glareshield, Center Instrument Panel, Overhead y pedestal) / Airbus A320 cockpit drawings in ACad format
TUTAJ dwa inne dokumenty.
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez dr_lukasz » Śr 17 sty 2007, 10:17

I to mnie wlasnie w OC odstrasza... wszedzie dokumenty w nie zrozumialym dla mnie jezyku :(
==============================
Łukasz
AOPA International Member
[Cessna 150/152/172/AT3/Citabria 7KCAB]
==============================
Avatar użytkownika
dr_lukasz
Steward
Steward
 
Posty: 71
Dołączył(a): Pn 23 paź 2006, 14:24
Lokalizacja: EPBC

Postprzez alfsky » Śr 17 sty 2007, 11:30

dr_lukasz napisał(a):I to mnie wlasnie w OC odstrasza... wszedzie dokumenty w nie zrozumialym dla mnie jezyku :(


Język bardzo miły i w miarę do nauki prosty. Co nie zmienia faktu ze na poziomie technicznym dla nas wymaganym nie będzie lekko ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Chad » Śr 17 sty 2007, 22:49

ToTom napisał(a):Czy ktoś może sprawdzić co to jest warte?
KLIK
(Glareshield, Center Instrument Panel, Overhead y pedestal) / Airbus A320 cockpit drawings in ACad format
TUTAJ dwa inne dokumenty.

Witam,
Zawartość pliku dwg: http://www.jkroma.republika.pl/
Przekonwertowałem ten plik do paru pdf'ów, oczywiście w pliku dwg wszystko jest do zmierzenia :D

ps. 1) identyczny plik jest do B737 również na stronie OC
Pozdrawiam JK
Chad
obserwator
obserwator
 
Posty: 48
Dołączył(a): Pn 03 lip 2006, 18:58
Lokalizacja: EPZG
Vatsim PID: 0

Postprzez alfsky » Cz 18 sty 2007, 8:53

Chad napisał(a):Witam,
Zawartość pliku dwg: http://www.jkroma.republika.pl/
Przekonwertowałem ten plik do paru pdf'ów, oczywiście w pliku dwg wszystko jest do zmierzenia :D

ps. 1) identyczny plik jest do B737 również na stronie OC


Troszkę uproszczone ale można się na tym oprzeć. Wymiarów jeszcze nie sprawdzałem. Niemniej ktoś zrobił kawał dobrej roboty.

Natomiast publikując takie dane należało by chyba zapytać autorów o zgodę i podać źródło.
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Chad » Cz 18 sty 2007, 9:14

Natomiast publikując takie dane należało by chyba zapytać autorów o zgodę i podać źródło.

Zdaję sobie sprawę, dlatego dzisiaj będą usunięte.
Pozdrawiam JK
Chad
obserwator
obserwator
 
Posty: 48
Dołączył(a): Pn 03 lip 2006, 18:58
Lokalizacja: EPZG
Vatsim PID: 0

Postprzez ToTom » Cz 18 sty 2007, 17:46

Ostatnio edytowano Śr 14 lut 2007, 0:00 przez ToTom, łącznie edytowano 6 razy
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez ToTom » Pn 22 sty 2007, 22:14

Kiedy patrzę na projekty kokpitów tworzonych na zachodzie, zazdrość mnie zżera.
Nie o pieniądze, nie o dostępność materiałów/technologii, nie o miejsce na kokpit, zarobki itp...
Brak mi ZESPOŁU... tam kokpit buduje ekipa.
Kilka osób dzielących się pracą, pomysłami i zapewne kosztami.
U nas niestety, każdy sobie rzepkę skrobie.
Może czas to odmienić?
Z rozmów zakulisowych wiem, że na etapie projektowania są co najmniej 3 kokpity Airbusa.
Może by zjednoczyć siły, omówić pomysły. Poszukać takich materiałów, wykonawców, aby zrobić te kokpity dobrze i w rozsądnych pieniądzach.
Kilka rzeczy wymaga zastanowienia się, choćby:
FCU - pokrętło/przycisk/wycisk
FCU - wyświetlacze

Mając w planie kilka kokpitów można zamówić płytki pod dowolną elektronikę. Może FSBUS NG, może OC?? Mając projekt w Corelu możemy zlecić wykonanie paneli.

Każdy z nas coś tam już w temacie wie. Moglibyśmy podzielić się pomysłami.

Pytanie brzmi czy ktoś jest zainteresowany??
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Chwilami » Pn 22 sty 2007, 22:53

Od miesiąca prowadzone są prace przygotowawcze do budowy pełnego kokpitu na Wojskowej Akademii Technicznej. Jest to praca moja i mojego kolegi z Zakładu Awioniki i Uzbrojenia Lotniczego. Pracujemy z ramienia Koła Naukowego Studentów i przygotowujemy projekt przejściowy a potem pracę dyplomową. Jak na razie zbliża się sesja, więc prace musieliśmy przerwać, aczkolwiek pierwsze sukcesy mamy. W lutym zabieramy sie do pracy pełną parą. Jesteśmy zainteresowani zarówno płytkami jak i panelami. Do tej pory płytki wykonywałem sam i wychodziło to nieźle, jednakże były to tylko płytki prototypowe. Jesteśmy skłonni nawiązać wszelką możliwą współpracę.
Avatar użytkownika
Chwilami
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Śr 03 sie 2005, 23:08
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Wojtek 12 » Pn 22 sty 2007, 23:03

Jak wiadomo ja nie airbusowy"chłopak" ale moge Was wesprzec pomyslowo jak i tym, że posiadam znajomosci u goscia który wycina laserem. Także moge Wam jeszcze zrobic "profesjonalne"(co kolwiek to znaczy) płytki elektroniczne do dowolnego projektu.
Pozdrawiam i chetnie pomoge w projekcie airbusa!
Lot to oderwanie się od naziemnych kłopotów.
_______________________________________

Obrazek
Avatar użytkownika
Wojtek 12
Steward
Steward
 
Posty: 330
Dołączył(a): Śr 05 sty 2005, 22:23
Vatsim PID: 0

Postprzez Grzesiek021 » Pn 22 sty 2007, 23:32

Tomek moje zdanie znasz . Chetnie bym sie pisal ale tak jak na gg rozmawialismy - boje sie ze ze ekipa sie zbierze , zaczniemy dzialac wspolnie a po kilku miesiacach niektorzy z kasa nie beda wyrabiac zeby na projekt co miesiac okreslona kwote przeznaczac ( w tym ja - teraz kredyt mieszkaniowy juz mam na glowie ;) ) Ale jesli to by byly jakies rozsadne pieniadze miesiecznie to z mila checia i wielkim zapalem
Grzesiek021
 

Postprzez wegi » Pn 22 sty 2007, 23:50

Grzesiek021 napisał(a):Tomek moje zdanie znasz . Chetnie bym sie pisal ale tak jak na gg rozmawialismy - boje sie ze ze ekipa sie zbierze , zaczniemy dzialac wspolnie a po kilku miesiacach niektorzy z kasa nie beda wyrabiac zeby na projekt co miesiac okreslona kwote przeznaczac ( w tym ja - teraz kredyt mieszkaniowy juz mam na glowie ;) ) Ale jesli to by byly jakies rozsadne pieniadze miesiecznie to z mila checia i wielkim zapalem


Grzesiu - tu nie chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze. Przede wszystkim, chodzi tutaj o doświadczenie, wzajemną pomoc. Pewne rzeczy robiąc hurtem będzie można zrobic taniej. Ale nie jest koneicznym, że jeżeli nie zrobisz tego i tego w okreslonym czasie to to się nie liczy ;)
http://www.vlatanie.blog.pl/ -
aktualizacja 6.03.2011
Avatar użytkownika
wegi
Kontroler PLVACC [inactive]
 
Posty: 3003
Dołączył(a): Wt 02 sie 2005, 23:10
Lokalizacja: EPBY
Imię i Nazwisko: Dominik Krasniewski
Vatsim PID: 0

Postprzez dr_lukasz » Wt 23 sty 2007, 11:56

Oczywiscie JA SIĘ RÓWNIEŻ DOŁĄCZAM DO ARBUZOWEJ INICJATYWY.

Na początek dodam ze czekam na przyjazd kolegi z GB [mechanika lotniczego]. Obiecal ze postara sie pozalatwiac pokrętla na wzór :)

Choc sklanialbym sie ciut poczekac. Z korespondecji z ALFSKY wynika ze nasz rodzimy producent planuje w nie dlugim czasie wypuscic linie ARBUZA, choc wiem ze w przypadku tego producenta slowo nie dlugo moze sie wydluzyc ;) na co wielokrotnie zwracaliscie uwage :lol:

Nie mniej warto pokombinowac wspolnie. Zawsze razniej przechodzic przez problemy.
==============================
Łukasz
AOPA International Member
[Cessna 150/152/172/AT3/Citabria 7KCAB]
==============================
Avatar użytkownika
dr_lukasz
Steward
Steward
 
Posty: 71
Dołączył(a): Pn 23 paź 2006, 14:24
Lokalizacja: EPBC

Postprzez alfsky » Wt 23 sty 2007, 12:19

dr_lukasz napisał(a):
Choc sklanialbym sie ciut poczekac. Z korespondecji z ALFSKY wynika ze nasz rodzimy producent planuje w nie dlugim czasie wypuscic linie ARBUZA, choc wiem ze w przypadku tego producenta slowo nie dlugo moze sie wydluzyc ;) na co wielokrotnie zwracaliscie uwage :lol:


Czekaliśmy już długo ;)

EDIT: Informacja z ostatniej chwili.

Cierpliwości. Do poniedziałku ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez ToTom » Wt 23 sty 2007, 13:38

Zaczynają owocować doświadczenia zdobyte przy budowie B737...
Na chwilę obecną posiadamy:
1. dostęp do fachowca od elektroniki oraz miejsce gdzie można robić płytki
2. kontakty w hurtowniach elektronicznych
3. zakład gdzie wykonają nam panele - uwierzcie mi, niedrogo. Za komplet do MiP B737 (a jest ich tam 2x więcej) mamy cenę 280 pln.
4. dokładne wymiary każdej szafki - Marek pracuje nad przeniesieniem tego do Corela - i ma już dużo zrobione
5. stolarz też jest namierzony ;d

Pozostaje dyskusja nad:
1. rodzajem elektroniki na której zbudujemy całość. Osobiście jestem za FSBUS NG - z PMSystems działa sprzętowo, nie trzeba robić protezy (FSRouter)
2. softem - skłaniam się ku PM, ale to każdy wybiera sam - niższe ceny obowiązuję do końca stycznia. Oczywiście, gdyby znalazł się jakiś programista to można pokusić się o napisanie chociaż GC. Systemy można zrobić w CCC FSBUSa albo SIOC w OC. Ale to zabawa na (przynajmniej) miesiące. Można też mieć nadzieję, że pojawi się coś darmowego lub po prostu taniego
3. detalami: wyświetlacze na FCU, przełączniki i sposób wykonania itp.

Mile widziane propozycje planu działań :!:

PS. Chętni mogą podsyłać fotki na naszą ulotkę...
Obrazek
Avatar użytkownika
ToTom
Pilot-kandydat
Pilot-kandydat
 
Posty: 1491
Dołączył(a): Śr 28 sty 2004, 9:42
Lokalizacja: EPKK
Vatsim PID: 893599

Postprzez Wojtek 12 » Wt 23 sty 2007, 13:42

Logo pierwsza klasa :).
Może postaralibysmy sie o zdobycie sponsora(tak jak to mialo miejsce w moim przypadku)? Wiadomo, że nie zaplaci wszystkiego ale napewno duuużo pomoże.
Pzdr
Lot to oderwanie się od naziemnych kłopotów.
_______________________________________

Obrazek
Avatar użytkownika
Wojtek 12
Steward
Steward
 
Posty: 330
Dołączył(a): Śr 05 sty 2005, 22:23
Vatsim PID: 0

Następna strona

Powrót do Symulatory własnej produkcji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości