FSBUS NG - wydzielone.

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: alfsky, ToTom

FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Piotr66 » N 26 lut 2006, 17:52

Witam!

Ściagnałem dokumentację. Dałem płytki do wytrawienia. Polutowałem elementy. Zaprogramowałem układy. I w zasadzie było OK. Korzystając z programu FSBUS Admin przetestowałem zarówno przełączniki, jak i wyświetlacze. Wszystko działało (a częśc dalej działa) prawidłowo.

Schody zaczęły się przy programie FSBUS Router, gdy chciałem to "podpiąć" pod FS'a. Pod NAV1 w Routerze wpisałem odpowiednie numery kontrolerów wyswietlaczy LED oraz poprzez autosens podpiąłem przełącznik stand-by. Niestety nic się nie wyświetlało, na przełącznik FS też nie reagowął.

Zauwazyłem, że na stronie FSBUS pojawiła się nowa wersja firmware'u do IO. Niestety przy próbie wgrania układ (ATMEGA8535) przestał reagować. Nawet nie wiem, co źle zrobiłem. Postepowałem tak samo, jak przy pierwszym programowaniem... Teraz przy próbie ustawienia "security and
configuration bits" lub zapisu firmware'u w PonyProg2000 wywala "Device missing or unknown device (-24)".

No dobra. IO padło. Ale płytka DISPLAY dalej pod Adminem działa, a pod Routerem nic a nic. Co to może być?

W FSBUS Router jest taka opcja "Display test". Wybiera się ID controlera i start. U mnie wyświetla się wtedy na wyświetlaczu jego ID. A obok przycisku Start/Stop odliczane są cyferki od jeden. Nie wiem, czy to powinno się wyswietlac na wyswietlaczu? Jezeli tak, to dlaczego u mnie wyswieta się tylko ID.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Wszelkie informacje o FSBUS NG można znaleźć na stronie projektu czyli tutaj:
http://www.fsbus.de/3.html
Piotr66
Steward
Steward
 
Posty: 406
Dołączył(a): Cz 26 sty 2006, 20:13
Lokalizacja: Sanok
Imię i Nazwisko: Piotr
Vatsim PID: 953496

Postprzez Piotr66 » Cz 02 mar 2006, 10:19

Podpowiedzcie coś proszę...

Udało mi się "odzyskać" płytkę IO i całość elegancko działa pod FSBUS Admin, a coś nie bardzo chce działać w FSBUS Router. Całość czyli COM, IO i DISPLAY.

Udało mi się tylko z jednym przełącznikiem (StandBy na NAV1). Działa elegancko w FSBUS Router i w FS2004. Ale nie wiem dlaczego, nie mogę (potrafię) zrobić tego z innym przełącznikami (klawiszami). A robię tak samo. W Adminie sprawdzam sobie jaki to jest nr klawisza, definiuje go jako switch, daje apply, miga chyba czerwona dioda, a potem w Router wprowadzam id kontrolera itd (zreszta autosens ładnie wykrywa). I nie działa. To znaczy nie zmienia się stan klawisza. Klikam w klawisz, zielone diody w kontrolerach migają, a Router "milczy".
Co to moze byc?

No i DISPLAY milczy uparcie. Powiedź cie prosze, co u Was pokazuje się na wyswietlaczu, gdy uzyjecie funkcji "Display test" w Routerze. Wybiera się ID controlera i start. U mnie wyświetla się wtedy na wyświetlaczu jego ID. A obok przycisku Start/Stop odliczane są cyferki od jeden do ... Nie wiem, moze te cyferki mają tez pojawiać się na wyswietlaczu...

Gdzie mogę znaleźć w sieci jakies forum lub cos innego, gdzie szerzej dyskutowaliby o takich problemach?
Piotr66
Steward
Steward
 
Posty: 406
Dołączył(a): Cz 26 sty 2006, 20:13
Lokalizacja: Sanok
Imię i Nazwisko: Piotr
Vatsim PID: 953496

Postprzez alfsky » Cz 02 mar 2006, 12:06

Obawiam się że u nas nikt nie posiada nowej wersji FSBUS-a. Jak na razie wiecej z nią problemów niż korzyści. Jedziemy na wersji Classic ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Piotr66 » Cz 02 mar 2006, 20:29

Rozwiązanie problemu z wyświetlaczami znalazł kolega Marek Sikorski. Przyczną takie ich zachowania była niepoprawna wartość "Disp. size" w Routerze.

Pozostał mi jeszcze tylko problem z płytką IO.
W FSBUS Routerze jest taka funkcja pt. "Key test...". Tam mamy macierz z kolumami i wierszami poszczególnych wejść. No i dziwna rzecz, jedynki przy zwieraniu "wyskakują" jedynie w pierwszej kolumnie. A pozostałe wejścia (od J7 do J13) - cisza.

Jest to o tyle dziwne, że w FSBUS Admin, wszystkie wejscia (złącza) elegancko działają i program sygnalizuje zwieranie poszczególnych wejść.

Macie pomysł, co to moze być?

Z góry dziękuję!
Piotr66
Steward
Steward
 
Posty: 406
Dołączył(a): Cz 26 sty 2006, 20:13
Lokalizacja: Sanok
Imię i Nazwisko: Piotr
Vatsim PID: 953496

FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez marinoz » Pn 27 mar 2006, 0:49

Witajcie!
Przygotowuję sobie grunt pod budowę i próbuję co z czym i jak...
Na razie zmontowałem nowy IO i Com, testuję, szukam enkoderków itd. i napotkałem problem z wejściem analogowym. W fsadmin uaktywniam wejście i jest ok. W fsrouter działa jako "analog input". Element pokazuje się jako "DIanalog" jest zdjęcie switcha! i wartości jakie zczytuje od 0 poprzez 128 -128 do -38 (wychodzi jakby 128 ,-128 było centrum). Jak ustawię inverted to zaczyna od 0 ,-128 ,128 do 38. Automatycznie wykrywa go na EwentID63 bez znaczenia czy wepnę w pierwsze czy drugie wejście. Jak przyporządkuję mu funkcje Autobreak to przełącza w zakresie 0 do 5. Jak natomiast podpiąć go pod np. stery gdzie wartość powinna wynosić ok. 32000. Nie ma możliwości aby wskazywana wartość ruszyła sterem.
Czy ktoś używa fsbusa (nowego) do np. wolantu? Nie wiem czy może to jakis błąd programu, czy brak pełnego fsuipc...
Proszę o podpowiedź, bo długo przeglądam forum ale widać że większość nie używa jeszcze tego fsbusa w nowej wersji.
Tak u mnie wygląda okno routera, jak na tym ustawić poprawnie potencjometr?
Obrazek
Przy próbie jako zwykły analog wykrywa pod RowID 7 ale nie reaguje w żaden sposób.
marinoz
obserwator
obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): N 30 paź 2005, 23:30

Postprzez FoxMulder » Śr 05 kwi 2006, 2:33

Witam,

Miesiąc temu rozpocząłem budowę kokpitu w oparciu o nowego FSBUSa. Niestety napotkałem na taki sam problem z wejściem analogowym. Mam też inny problem. Ma podłączonych 7 przycisków do jednej taśmy a program FSBUSRouter prawidłowo wykrywa tylko przycisk podpięty do pierwszego pinu. Pozostałe przyciski są wykrywane ze złymi ustawieniami. Jak ustawie ręcznie prawidłowe parametry to program podczas wciskania któregoś z tych przycisków pokaże tylko że zmienił się jego stan ale nie zmieni wartości z pola "currrent value". Natomiast jak testuje przyciski w programie FSBUSAdmin to wszystko działa prawidłowo.
Może ktoś napotkał na podobne problemy i zna ich rozwiązanie. Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

pozdrawiam
Grzegorz
FoxMulder
obserwator
obserwator
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz 02 lut 2006, 14:40
Lokalizacja: Cielemęc

I/O FSBUS

Postprzez Daimon » Cz 22 mar 2007, 23:52

Chciałbym się dowiedzieć ile osób ma zrobiony kokpit na nowym FSBUS`ie. I czy napotkały jakieś problemy podczas uruchamiania modułu I/O.
Daimon
obserwator
obserwator
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr 05 kwi 2006, 23:59

Postprzez Piotr66 » Pt 23 mar 2007, 0:40

Np. ja mam. Problemów nie miałem. A jakby ktoś reflektował, to chętnie go sprzedam (COM, I/O, DISPLAY)...
Piotr66
Steward
Steward
 
Posty: 406
Dołączył(a): Cz 26 sty 2006, 20:13
Lokalizacja: Sanok
Imię i Nazwisko: Piotr
Vatsim PID: 953496

Postprzez Chwilami » N 25 mar 2007, 17:14

Zgadza się. Poza tym u mnie nie działa auto sense. Nawet, jak ręcznie ustawię RID i SID nie działa - nie zmienia wartości current value i wogóle nie reaguje. Za to w FSAdmin wszystko działa pięknie. Podejrzewam, że jest to wina softu. Ktoś wpadł na rozwiązanie ?

FSBus działa jak chce. Jeszcze wczoraj jak w FSAdmin robiłem test LED przy pomocy auto to dioda w porcie ładnie mrygała. teraz jedynie włącza się i wyłącza kiedy ustawię bit "1" w odpowiedniej kratce ręcznie :/
Co więcej... W FSrouter jak wchodze w Setup ---> DO/LED Test nie mogę zapalić diody gdziekolwiek nie byłaby podłączona, natomiast próba zapalenia diody poprzez wciśnięcie myszką którego kolwiek przycisku odpowiadającego RID 0 powoduje reset kontrolera I/O... Z tym są takie jaja, że chyba się z FSBus'em pokłócę... Myślicie, że jest jakaś możliwość kontaktu z twórcami w sprawie support'u ?

Chyba znalazłem przyczynę nieporozumień...

Co jakiś czas w trakcie pracy soft'u FSBus pojawiają się komunikaty o błędzie podczas dostępu do rejestru

Może poprostu FSBus jest nie zoptymalizowany i wymaga do poprawnej pracy uruchomienia na czystym kompie bez odpalania w tle GG, WinAmp'a, Firefox'a i innych tym podobnych... Ktos może potwierdzić, zaprzeczyć ?
Avatar użytkownika
Chwilami
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Śr 03 sie 2005, 23:08
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Chwilami » Śr 11 kwi 2007, 13:59

Butik napisał(a):O ile wiem na FSBUSNG jeszcze u nas nikt nic nie robił


Nie wiesz :D

Nie wiem, jaki był stary FSBus, ale nowy DZIAŁA !
Avatar użytkownika
Chwilami
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Śr 03 sie 2005, 23:08
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez alfsky » Śr 11 kwi 2007, 14:05

Chwilami napisał(a):
Butik napisał(a):O ile wiem na FSBUSNG jeszcze u nas nikt nic nie robił


Nie wiesz :D

Nie wiem, jaki był stary FSBus, ale nowy DZIAŁA !


Stary też ;) Robiłeś już w nowym jakieś CCC? Bo mnie sie "rozjeżdzało".
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez Daimon » Śr 11 kwi 2007, 14:06

I hula jak mały Kazio w trampkach. Zdążyłem go właśnie odłączyć :D
Daimon
obserwator
obserwator
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr 05 kwi 2006, 23:59

Postprzez Chwilami » Śr 11 kwi 2007, 14:09

Nowego FSBus'a można opędzać na "średnio nowym" sofcie - przedostatnia rewizja i wtedy CCC faktycznie istnieje. Ale zanim dobraliśmy się z kolegą Daimon'em do CCC wyszła najnowsza rewizja softu... Który to cały jest jednym wielkim CCC :lol:
Zobaczymy jak to będzie działać... Wkrótce podamy informacje.

Adamoles napisał(a):3) FSBUS DISPLAY 6-PACK - Jak sama nazwa wskazuje, potrzebuję tej płytki do obsługi sześciu wyświetlaczy, czyli razy trzy poproszę


A po co aż trzy ?!? Zrób jedną narazie ! I tak będziesz miał mnóstwo roboty !

Gdzieś był chyba temat o FSBUS NG. Może przeniosę? Marek
Avatar użytkownika
Chwilami
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Śr 03 sie 2005, 23:08
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez adamoles » Śr 11 kwi 2007, 14:25

oczywiście, że narazie jedno, lecz roboty akurat z tym nie dużo:
-6 mikrokontrolerków
-36 tranzystorków
-6 rezonatorów kwarcowych
-6 kondensatorków
i gotowe :D

Za parę dni powinna przyjść paczka z resztą części do DIO. Kiedy już złoże i zaprogramuje to dam znać. Narazie proszę o nie zamykanie tematu :D Może zmienić nazwę tematu na "Rozważania na temat kokpitu" ??
adamoles
obserwator
obserwator
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pn 09 kwi 2007, 13:38
Lokalizacja: EPKA (Kielce)

Postprzez adamoles » Pt 13 kwi 2007, 15:36

przyszła paczka, zaczynam lutowanko, a potem programuje. Mam pytanie czy ryzykować i programować na Viście, czy przełączyć się na XPeka??

Niestety pan Jakub Gaik powiedział że nie sprzedają samych kontrolek tylko gotowe zestawy :cry:
adamoles
obserwator
obserwator
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pn 09 kwi 2007, 13:38
Lokalizacja: EPKA (Kielce)

Postprzez Gość » Pt 13 kwi 2007, 19:28

adamoles napisał(a):przyszła paczka, zaczynam lutowanko, a potem programuje. Mam pytanie czy ryzykować i programować na Viście, czy przełączyć się na XPeka??

Niestety pan Jakub Gaik powiedział że nie sprzedają samych kontrolek tylko gotowe zestawy :cry:

Visty jeszcze nie znamy, więc lepiej sobie to rób na XP.
Gość
 

Postprzez alfsky » So 14 kwi 2007, 9:35

adamoles napisał(a):przyszła paczka, zaczynam lutowanko, a potem programuje. Mam pytanie czy ryzykować i programować na Viście, czy przełączyć się na XPeka??



Ze starym FSBUSem w Viscie dzieją się cuda. Jak bedzie z nowym nie wiem.
Obrazek
Avatar użytkownika
alfsky
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
 
Posty: 1510
Dołączył(a): Śr 19 sty 2005, 21:11
Lokalizacja: Żywiec, EPBA
Imię i Nazwisko: Marek
Vatsim PID: 920818

Postprzez adamoles » So 14 kwi 2007, 15:04

no i coś jest nie tak, normalnie robię wszystko z instrukcją i przy zczytywaniu SECURITY BITS wyskakuje error (chyba -24). Żadna dioda się podczas tego nie świeci. Gdy odłączę moduł DIO i biorę read security bits, to przynajmniej miga żółta dioda. Gdy z powrotem próbuje z DIO to nie miga - tak jakby gdzieś było zwarcie, lecz dopatrzyć sie tego nie mogę.
adamoles
obserwator
obserwator
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pn 09 kwi 2007, 13:38
Lokalizacja: EPKA (Kielce)

Postprzez Chwilami » So 14 kwi 2007, 15:37

Widzę, że zaczynają się problemy. Marek, poproszę o przeniesienie do tematu o FSBus NG.

Zgodnie z tym, co powiedziałem Markowi na Priv będziemy z Kolegą Daimon'em (jako że odpaliliśmy całego FSBUs'a NG ) odpowiadać na wszelkie pytania. Jednak jest następująca prośba. Abyśmy mogli odpowiedzieć wyczerpująco i pomóc należy zadawać pytania konkretnie i możliwie jak najdokładniej opisać problem.

Zrobione - Marek
Avatar użytkownika
Chwilami
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Śr 03 sie 2005, 23:08
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Chwilami » So 14 kwi 2007, 17:14

Rozwiązanie problemów (Dotyczy softu ver. 2.4.3):

PonyProg2000 wywala "Device missing or unknown device (-24)"

Występuje w kilku możliwych przypadkach :

1) źle wpięta wtyczka 6-cio pinowa flash ( na odwrót)
2) Błędy w lutowaniu
3) "trafiona" Atmega ( zdarza się baaardzo rzadko, ale ponoć się zdarza)

U nas wystąpiło to tylko dwa razy: DIO - przypadek 1, DISP - przypadek 3 (tylko najprawdopodobniej padło Attiny)

Błędne działanie Auto Sense i przełączanie Current Value

Systematyczny błąd w myśleniu ! Uwaga, w routerze korzystamy z DISwitch, gdyż taki przełącznik jest prawidłowy w FSBus NG. "Zwykły" Switch jest prawidłowym wyborem tylko dla Starego FSBus'a. (odkrył DAIMON)



UWAGA ! !

W FSRouter nie wyjdzie nam żaden test ! ! Wszystko co możliwe testujemy w FSAdmin ! ! Jesli działa w FSAdmin to znaczy że działa !
Avatar użytkownika
Chwilami
Steward
Steward
 
Posty: 214
Dołączył(a): Śr 03 sie 2005, 23:08
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Symulatory własnej produkcji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

cron