FSBUS NG - wydzielone.

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: ToTom, alfsky

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez northrop » Śr 30 maja 2012, 16:33

Witam. Czy ma ktoś może dokumentację i obrazy płytek do boeinga 737 ng?. Do niedawna było to jeszcze darmowe na stronie rvdijk.nl a teraz chcą za to pieniądze. Był bym bardzo wdzięczny szczególnie za dokumentację i obraz płytki do MCP. Z góry dziękuje i pozdrawiam
northrop
obserwator
obserwator
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 16 gru 2010, 21:35
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Wojtek
Vatsim PID: 1201284

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Janusz » So 30 cze 2012, 2:09

Witam, czy zainteresowanie MCP dalej aktualne? Mogę przesłać to co posiadam :)
Janusz
obserwator
obserwator
 
Posty: 15
Dołączył(a): Pn 07 lip 2008, 20:15
Lokalizacja: EPKT

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez northrop » So 30 cze 2012, 15:00

Tak, aktualne. Będę bardzo wdzięczny :)
northrop
obserwator
obserwator
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 16 gru 2010, 21:35
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Wojtek
Vatsim PID: 1201284

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez northrop » N 30 wrz 2012, 0:29

Witam. Mam pewien problem. Ostatnio skończyłem moduł I/O i po podłączeniu do COM nie działa tak jak powinna. Zamiast atmegi 8535 16PI mam 8535L. Wgrałem plik wsadowy ale mam teraz problem żeby ustawić CID. Na pinach J16 jest złączka. Czerwona dioda na płytce I/O powinna migać tak jak jest ustawiony CID a ona zaraz po włączeniu za każdym razem pokazuje tak jakby 31.Widać że komunikacja jest dobra pomiędzy płytkami, bo np po wciśnięciu przycisku miga zielona dioda na COMie. Proszę pomóżcie.
northrop
obserwator
obserwator
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 16 gru 2010, 21:35
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Wojtek
Vatsim PID: 1201284

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Kaz75 » N 07 paź 2012, 12:57

Witam.
To że na płytce COM miga zielona dioda nie oznacza że masz komunikacje obustronną.Widać tylko, że płytka podłączona do płytki COM coś wysyła ale nie widać czy coś otrzymuje. Jeżeli zworka J16 jest założona to znaczy, że Atmega nie trzyma lub nie dostaje ustawień CID (zgłasza się ze standartowym CID 31). W normalnej sytuacji sugerowałbym sprawdzenie ścieżek i poprawność wlutowania elementów. Jednakże u Ciebie (jeżeli płytke wykonałeś zgodnie z projektem) najprawdopodobniej problem wynika z zastosowania ATMEGI 8535L. Dwie podstawowe różnice pomiędzy 8535 i 8535L to iż ta z literką L ma większą tolerancję napięcia pracy (4.5-5.5V, 2.7-5.5V(L)) i co ważniejsze 8535-16 ma zegar 16MHz natomiast 8535l -8 tylko 8MHz. Daltego gdy zastosowałeś kwarc (rezonator) 16 MHz to ATMEGA 8535L nie bedzie pracowała prawidłowo.
Zaznaczam, iż nie jestem elektronikiem i to są jedynie moje sugestie. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
Z poważaniem Karol - Kaz75
Kaz75
Steward
Steward
 
Posty: 57
Dołączył(a): N 16 kwi 2006, 21:03
Lokalizacja: EPBK

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Janusz » Pn 29 paź 2012, 0:54

Karol Ma rację 8335L to starsza wersja atmelowska, powinieneś ustawić FUSBIT-y odpowiednio do procesora a w szczególności taktowanie 8 MHz. Jednocześnie sorry Wojtek że nie odpisałem na ostatni post.
Janusz
obserwator
obserwator
 
Posty: 15
Dołączył(a): Pn 07 lip 2008, 20:15
Lokalizacja: EPKT

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez wozniakair » Pn 29 paź 2012, 14:19

Wiecie może czy się zmieniają offsety w FSUIPC dla FSX niz dla FS9? Jezeli tak to jakie? Chodzi mi głównie o Throttle.
Obrazek
wozniakair
Steward
Steward
 
Posty: 180
Dołączył(a): Pn 01 lis 2010, 10:16
Imię i Nazwisko: Bartłomiej Woźniak
Vatsim PID: 1169737

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Pogodny RzEmYk » Pn 29 paź 2012, 19:04

Google + "FSUIPC SDK".
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9666
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez wozniakair » Pn 29 paź 2012, 21:43

Dzięki Rzemyk... Liczyłem na jakąś pomoc... bo jestem zielony.
Obrazek
wozniakair
Steward
Steward
 
Posty: 180
Dołączył(a): Pn 01 lis 2010, 10:16
Imię i Nazwisko: Bartłomiej Woźniak
Vatsim PID: 1169737

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Pogodny RzEmYk » Pn 29 paź 2012, 21:58

Dlatego ściągnij sobie SDK do FSUIPC, poczytaj dokumentację, zobacz sam. A nie płacz, że na forum, to tylko kłody pod nogi.
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, W7 64b, P3D v4.5
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9666
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez lotmich » Pt 14 gru 2012, 13:48

Koledzy, gdzie mogę znaleźć kompletną listę komponentów do DIO? Np. na płytce są takie pozycje jak R13-R20, R21-R28 i w PDF'ie nie mogę się doszukać jakie mają być wartości tych rezystorów ... albo źle szukam.
lotmich
Steward
Steward
 
Posty: 93
Dołączył(a): N 19 mar 2006, 22:23
Lokalizacja: EPKT
Vatsim PID: 0

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Kaz75 » Pt 14 gru 2012, 14:33

Witam
To pytanie już kiedyś zostało zadane.
viewtopic.php?f=68&t=24221&start=60
W Adobe Reader też można wyszukiwać słowa za pomocą ctr+F.
Jeżeli zajrzysz do PDFa zawartego w podkatalogu DOC w katalogu FSBUS to:
- listę części masz na 12 stronie
- wyjaśnienie dotyczące rezystorów R13-R28 na stronie 26.
Również pod adresem http://www.rvdijk.nl/download/qi_fsbus/qi_fsbus_io.pdf na stronie 5 jest pełna lista części.

Pozdrawiam Karol - Kaz75
Kaz75
Steward
Steward
 
Posty: 57
Dołączył(a): N 16 kwi 2006, 21:03
Lokalizacja: EPBK

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez wozniakair » Cz 28 lut 2013, 19:56

Witam, mam dość stary problem. w Routerze nie działają mi wyświetlacze. Płytki mam NG.

W adminie wszystko gra itd. Ale w Router nic nie chce działać z wyświetlaczy... podłączam -> Test displays jest coś takiego... i liczy.... a na moim wyświetlaczu tylko raz na jakiś czas jedynka przeskoczy na ułamek sekundy na 2-gim wyświetlaczu.

Pomocy?

Pozdrawiam,
BW
Obrazek
wozniakair
Steward
Steward
 
Posty: 180
Dołączył(a): Pn 01 lis 2010, 10:16
Imię i Nazwisko: Bartłomiej Woźniak
Vatsim PID: 1169737

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Kaz75 » Cz 28 lut 2013, 21:28

Witam
Z tego co się orientuję to używasz starego softu FSBUSa do nowych płytek. O ile dobrze pamietam to dopiero wersja FSBUS 2.4 pozwalała na obsługę nowych płytek i to tylko pod niektórymi adresami CID. Proponuję abyś przetestował płytkę pod FSBUS CDK lub FSBUS DL, z czego wtym drugim "admin" znajduje się w jednym z podkatalogów. W takim przypadku będziesz wiedział czy problem leży po stronie płytki czy softu. Koniecznie napisz o wynikach.
Jeżeli się mylę proszę Kolegów o sprostowanie.
Pozdrawiam Karol - Kaz75
Kaz75
Steward
Steward
 
Posty: 57
Dołączył(a): N 16 kwi 2006, 21:03
Lokalizacja: EPBK

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez wozniakair » Cz 28 lut 2013, 21:47

Używam wersji 2.4.3.1 . W tym samym folderze mam Admina, tam wszystko działa perfect. Tylko ze nie chce w Routerze. Podesle filmik. Zaraz wstawie na YT i do posta.

EDIT:

Link do filmiku z problemem.
http://www.youtube.com/watch?v=TmlJQ7dOj1k

Pozdrawiam,
BW
Obrazek
wozniakair
Steward
Steward
 
Posty: 180
Dołączył(a): Pn 01 lis 2010, 10:16
Imię i Nazwisko: Bartłomiej Woźniak
Vatsim PID: 1169737

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez northrop » N 22 mar 2015, 1:56

Witam.
Czy ma ktoś może jeszcze FSBUS CDK na swoim komputerze?. Link na stronie rvdijk.nl jest nie aktywny. I od razu jeszcze jedno pytanie. Chcę wgrać wsad do atmegi 8535 (płytka DIO) ale nie poprzez isp tylko przez osobny programator. Jak mam ustawić w fusebitach taktowanie, na 8MHz(wewnętrzny) czy na 16MHz(zewnętrzny). Zdaje sobie sprawę że to pewnie głupie pytanie ale nie jestem elektronikiem i chce się upewnić.

Pozdrawiam
Wojtek
northrop
obserwator
obserwator
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 16 gru 2010, 21:35
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Wojtek
Vatsim PID: 1201284

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Kaz75 » N 22 mar 2015, 11:29

Hej
Ja elektronikiem też nie jestem i korzystam z programowania przez ISP.
Z tego co się orientuję to musisz ustawić oscylator wysokiej częstotliwości (w moim programie jest to oznaczone jako Ceramic resonator).
Nie pomyl tego z zegarem (CLK), który musi być ustawiony na wewnętrzny! Jak ustawisz na zewnętzny to procek się wyłączy i bedzie lipa.
To z moich doswiadczeń, jednakże nie traktuj jako pewnika i jak masz możliwość to się jeszcze upewnij.
Pozdrawiam Karol - Kaz75
Kaz75
Steward
Steward
 
Posty: 57
Dołączył(a): N 16 kwi 2006, 21:03
Lokalizacja: EPBK

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez northrop » N 22 mar 2015, 16:10

Ok, tak zrobię. Karol a masz może CDK bo przewertowałem już chyba cały internet i wszystkie linki są nie aktywne!?.
northrop
obserwator
obserwator
 
Posty: 16
Dołączył(a): Cz 16 gru 2010, 21:35
Lokalizacja: EPRZ
Imię i Nazwisko: Wojtek
Vatsim PID: 1201284

Re: FSBUS NG - wydzielone.

Postprzez Kaz75 » N 22 mar 2015, 17:29

Mam , info na priv.
Pozdrawiam Karol - Kaz75
Kaz75
Steward
Steward
 
Posty: 57
Dołączył(a): N 16 kwi 2006, 21:03
Lokalizacja: EPBK

Poprzednia strona

Powrót do Symulatory własnej produkcji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości