Mój mini panel

Kącik Majsterkowiczów. Zasięgnij porady lub pomóż innym w budowie wymarzonego kokpitu !

Moderatorzy: alfsky, ToTom

Mój mini panel

Postprzez nekromantax » So 25 maja 2013, 18:43

Witam
Dzisiaj zakupiłem sobie przełączniki i zamierzam zbudować taki mini panel, chociaż żeby było można światła zapalać. Czytałem na forum , że można zbudować ze starego pada. Ja posiadam starą kierownice i moje pytanie, czy z kierownicy tez się da zbudować ? :)
nekromantax
obserwator
obserwator
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt 21 paź 2011, 18:01
Imię i Nazwisko: Michał Urbanek
Vatsim PID: 0

Re: Mój mini panel

Postprzez pitekman » So 25 maja 2013, 19:23

Z kierownicy nie, z płytki w kierownicy owszem. Ale takie rozwiązanie daje więcej problemów niż pożytku. Pół roku temu, gdy naszła mnie chęć na zbudowanie panelu AP, kupiłem w Saturnie 2 pady po 12 złotych/sztuka. Nie miałem okazji sprawdzić jak to działa, bowiem projekt chwilowo upadł, aczkolwiek wydaje mi się to najsensowniejszym rozwiązaniem na panel typu "lowcost".
Avatar użytkownika
pitekman
Steward
Steward
 
Posty: 681
Dołączył(a): N 28 lis 2010, 18:10
Lokalizacja: EPWA
Imię i Nazwisko: Piotrek
Vatsim PID: 1219974

Re: Mój mini panel

Postprzez nekromantax » N 26 maja 2013, 13:41

Dzięki za odpowiedź. Teraz moje pytanko jest takie. Czy ta płytka nadaje się do przylutowania 4 przycisków?

Zdjęcie: http://obrazki.elektroda.net/18_1273782955.jpg
nekromantax
obserwator
obserwator
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt 21 paź 2011, 18:01
Imię i Nazwisko: Michał Urbanek
Vatsim PID: 0

Re: Mój mini panel

Postprzez Wojtek 12 » N 26 maja 2013, 13:44

Oczywiście, że się nadaje. Musisz wlutować się tam w te "zygzaki" oznaczone od S1 do S6 i będziesz miał 6 przełączników.
Pozdrawiam.
Lot to oderwanie się od naziemnych kłopotów.
_______________________________________

Obrazek
Avatar użytkownika
Wojtek 12
Steward
Steward
 
Posty: 330
Dołączył(a): Śr 05 sty 2005, 22:23
Vatsim PID: 0

Re: Mój mini panel

Postprzez nekromantax » N 26 maja 2013, 13:51

Dzięki śliczne Wojtku za szczegółową odpowiedz :D Dam znać czy działa :)
nekromantax
obserwator
obserwator
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt 21 paź 2011, 18:01
Imię i Nazwisko: Michał Urbanek
Vatsim PID: 0

Re: Mój mini panel

Postprzez Pogodny RzEmYk » N 26 maja 2013, 16:05

nekromantax napisał(a):Zdjęcie: http://obrazki.elektroda.net/18_1273782955.jpg
To standardowa płytka, da się z niej wykorzystać 14 przycisków, a dokładniej, to 10 przycisków + 2 osie (które w FSUIPC można przypisać jak przyciski). Poza tym osie i tak działają na zasadzie zero-jedynkowej, albo 0 albo maksymalne wychylenie.

PS http://rzemykowaskrzyneczka.blog.pl/
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b, P3D v4.2
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9587
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Mój mini panel

Postprzez nekromantax » N 26 maja 2013, 20:15

Dzięki Rzemyk za odpowiedź . Ale widzę , że lutowałeś jakoś z tyłu płytki, to jakaś różnica? :) Ja myślałem, że tak powinno być te czarne kreski to włącznik, a czerwone to kabelki :)
Zdjęcie: http://www.imagebanana.com/view/p88sm20 ... 782955.jpg
nekromantax
obserwator
obserwator
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt 21 paź 2011, 18:01
Imię i Nazwisko: Michał Urbanek
Vatsim PID: 0

Re: Mój mini panel

Postprzez Pogodny RzEmYk » N 26 maja 2013, 21:20

Powodzenia w takim lutowaniu. ;) No chyba, że jesteś w stanie przylutować coś do takiej ścieżki. Ja nie mam takiego obycia z lutownicą.
Zauważ, że odciąłem "masę" z powierzchni kontaktu, przez co mogłem lutować całość, a "masę" miałem wyprowadzoną z innego miejsca - wygodnie dolutowałem się do kabelka.
Ziew...
Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 64b, P3D v4.2
Avatar użytkownika
Pogodny RzEmYk
Kontroler PLVACC
 
Posty: 9587
Dołączył(a): Śr 18 lut 2004, 15:35
Lokalizacja: okolice Dąbrowy Tarnowskiej
Imię i Nazwisko: Krzysztof
Vatsim PID: 895621

Re: Mój mini panel

Postprzez Jacek13 » Śr 22 sty 2014, 20:09

Da się jeszcze inaczej - stara klawiatura, kilka przycisków, kabelki, plexi, Dremel no i oczywiście rolka ,,skoczu" = najbardziej amatorski panel na tym forum, spełniający swoją funkcję, kosztujący 39zł. Nie będę wyjaśniać budowy, bo co ją mogę wytłumaczyć takim znawcom tematu.
NEWBIE w każdej dziedzinie,
fan DC-10 i RWD-14b oraz jego 400 W piecyk:
Amd Fx-4130 OC 4.3ghz; Msi GTX 465; HyperX 2x4gb DDR3-1600 CL9; Ssd kingston 60gb; Samsung hd403lj; Msi 970A-G43; Corsair VS 550W; Windows 10 Pro 64bit: Fsx:SE; Rex 4 Direct with Soft Clouds; Polish airports vol.1; OpenVFR Terrain i Objects Poland; FTX Global; Accu-Feel v2; Shade; FSrealWX v2; SPEEDLINK Blackwidow Flightstick; PointTracker 1.0; Dolby Digital 5.1 + Websimconnect
Avatar użytkownika
Jacek13
Steward
Steward
 
Posty: 163
Dołączył(a): Wt 29 paź 2013, 14:37
Lokalizacja: Skoczów/EPGL (EPKT)
Imię i Nazwisko: Jacek Jagosz
Vatsim PID: 1273223


Powrót do Symulatory własnej produkcji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości